Medojević: Katnić bi mogao krivično odgovarati ukoliko prihvati sporazume sa funkcionerima DPS-a

Medojević smatra da se specijalni tužilac sa ovakvim pristupom ozbiljno poigrava a pravnom državom, "gdje se krivična sankcija dogovora, ugovara između diktatora, tužioca i optuženih"
88 pregleda 69 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2016. 13:49h

Ukoliko specijalni tužilac za organizovani kriminal i korupciju prihvati sporazume o priznanju krivice sa funkcionerima DPS u Budvi, i sam će ući u zonu krivične odgovornosti zbog zloupotrebe službene dužnosti, izjavio je Nebojša Medojević.

"Ako je tužilac prikupio dovoljno dokaza, ima izjave vjerodostojne svjedoke, kojima je dao povlašćene tretmane zaštićenih svjedoka, ako ima pouzdane izvještaje vještaka finansijske struke o štetama nastalim po imovinu Budve i Crne Gore, ako ima rezultate policijskih istraga o postojanju elemenata bića najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije visokog profila, on je u obavezi da podigne optužnice i u sudskom postupku dokaže krivicu optuženih. Takođe je u obavezi da kroz institut proširene fianansijske istrage utvrdi iznos za koji je oštećena opština Budva i država Crna Gora i utvrdi iznos korupcionaške dobiti optuženih i da traži privremeno zamrzavanje pokretne i nepokrene imovine u zemlji i inostranstvu optuženih i sa njima povezanih pravnih i fizičkih lica, do pravosnažnosti presude. Imovina se mora zamrznuti, kako je optuženi ne bi koristili za prikrivanje dokaza, uticaja na svjedoke ili pripremu odbrane. Takođe optuženi za ova teška krivična djela moraju ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude, jer se radi o funkcionerima vlasti koji mogu iskoristiti svoju moć i novac za uticaj na policiju, tužilaštvo, sudove, svjedoke, medije, lobiste i na taj način naprave opstrukciju procesa", kazao je predsjednik PzP-a.

On je dodao da ako specijalni tužilac nije imao valjane dokaze, nije smio podizati optužnice i praviti medijske i političke predstave o efikasnosti pravne države.

Medojević smatra da se specijalni tužilac sa ovakvim pristupom ozbiljno poigrava sa pravnom državom, "gdje se krivična sankcija dogovora, ugovora između diktatora, tužioca i optuženih".

"Krivična djela visoke korupcije i organizovanog kriminala su djela koja ugrožavaju ustavni poredak, demokratiju, pravnu državu i erodiraju povjerenje građana u prvanu državu i svaka nepravedna presuda sa elementima politčke trgovine ima nesagledive štetne posledice na budućnost i kreiranje opšte prihvaćenog sistema vrijednosti. Okavke tragične pogodbe tužilatava sa pripadnicima organizovane krimianlne grupe iz Budve predstavljaju školski pirmjer zloupotrebe ovlašćenja i ugrožavanja ustavnog poretka zemlje i šalju opasnu sliku građanima da se kriminal i korupcija isplati. Ovakvi trgovački dilovi tužilaštva srozavaju i onako nisko povjerenje građana u državu i ohrabruju počinioce najtežih krivičnih djela da nastave sa pljačkom države jer su sankcije višestsruko jeftinije od dobiti koju lopovi imaju od pljačke države", kazao je Medojević.

Predsjednik PzP-a je, u daljem saopštenju naveo da je kod razvijenih i pravnih država nezabilježen slučaj o priznanju krivice sa članovima kriminalnih grupa, koje podrazumijevaju "smiješne kazne zatvora i vraćanje dijela opljačkanog plijena". Medojević podsjeća da je plljačka imovine Budve organizovana od budvanskog DPS-a, uz pomoć mnogih segmenata vlasti, policije, tužilaštva, Vlade, zbog političkog uticaja Svetozara Marovića.

"Specijlani tužilac Katnić bi morao da vodi računa da su i njegove odluke podložne provjeri i preispitivanju i da bi mogao i krivično odgovarati zbog njih. Svako ko je sitematski i organizovano, vršeći vlast donosio odluke kojima je pljačkao državu, a sebi sticao profit mora da ide u zatvor, a imovina mora da mu bude konfiskovana, ako se u sudskom postupku dođe do pravosnažne osnove. Zatvorske kazne moraju da budu drakonske, kao upozorenje budućim generacijama da se nikada više niko ne usudi da pljačka državu i narod. Sve ostalo je obična farsa u režiji dikatora i svi koji učestvuju u toj farsi moraju računati da će morati svoje odluke da objasne u slobodnoj Crnoj Gori, kada jedini autorite bude ustav i zakoni zemlje", kazao je Medojević.

Bonus video: