Martinović: Poslanicima koje kupi Đukanović mjesto je na smetlištu političke istorije

Martinović je dodao da Crnoj Gori prijeti ulazak u začarani krug autoritarnosti režima i političke korupcije
0 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 11.01.2016. 12:08h

Poslanicima koji budu glasali za opstanak Vlade zbog tajkunskih miliona, odnosno onim poslanicima koje "kupi Đukanović, mjesto je na smetlištu političke istorije", kazao je potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović

Martinović je dodao da je politička korupcija najveća prijetnja evropskim integracijama Crne Gore.

On je kazao da se danas nigdje u zemljama koje su članice EU ili streme da to postanu, neće naći primjer kao u Crnoj Gori. Od nižih nivoa, kaže Martinović postaje velika bojazan da će biti ozvaničena i na najvišem, državnom.

"Korupcija pri donošenju zakona i drugih odluka Parlamenta (odluke o raspolaganju resursima, Kraljičina plaža, Miločer) izvor je korupcije koja se prenosi u druge oblasti kako bi se koruptivni aranžmani održali i sprovodili. Ona ulazi u sve pore društvenih procesa, podrazumijevajući da je to nešto normalno a ne obrnuto. Na taj način se podstiče sistemsko širenje korupcije i parališu pravne i političke institucije koje neće imati kapacitet da donose i sprovode evropske reformske zakone i sputavaju borbu protiv korupcije na drugim nivoima vlasti", kazao je Martinović.

On je dodao da ako bi Vlada opstala na osnovu političke korupcije, onda ni Parlament ni Vlada ne bi imali ni kapacitet ni volju da donose antikorupcijske zakone, jer ne bi imali motiv da ruše sopstvene temelje i eliminišu izvore političke koristi.

"Ne može onaj koji aminuje političku korupciju, uspostavlja je kao standard, biti perjanica u borbi protiv nje, niti biti legitimisan u očima EU kao borac za pravnu državu. Na taj način se blokira donošenje antikorupcijskih i drugih zakona bez kojih nema vladavine prava, na čemu insistira EU", kazao je Martinović.

Potpredsjednik Demokrata je dodao da će politička korupcija dovesti do toga da partije koje u njoj učestvuju "zaraze ionako već ranjivu državnu upravu čineći je slabom i slabo plaćenom i slabo kontrolisanom zbog gomilanja partijskog kadra koji nosi na leđima korupcionaške partije."

"Slaba i neefikasna uprava ima jak motiv da se upusti u korupciju i da vrši iznude i ucjene u toku sprovođenja zakona. Ne misli valjda neko da će korupcionaška podrška Đukanovićevoj Vladi biti data bez mnoštva ustupaka i uzajamnih interesa. Na taj način se blokira sprovođenje zakona bez čega nema vladavine prava, na čemu insistira EU", kazao je Martinović.

Martinović je dodao da Crnoj Gori prijeti ulazak u začarani krug autoritarnosti režima i političke korupcije.

"Samovolja šefa režima isključuje mogućnost uspostavljanja efikasnog prava i pravde, i pristaje isključivo na usvajanje slabašnih i više formalnih pravnih ograničenja vlasti da bi šef režima imao veću slobodu i odriješene ruke u vršenju vlasti. Šef režima kreira i postavlja standard po svojim kriterijumima i sopstvenom nahođenju. Obje te činjenice su najveći faktori širenja korupcije. Da bi se održao autoritarni režim koji kvazi-eliti znači ugodan život i privilegije on neće isključiti nijedno sredstvo u borbi za održanje vlasti. Politička korupcija nastavlja da podstiče isključenje suštinskog nadmetanja za povjerenje birača i stvarnu odgovornost prema biračima. Građani su tako onemogućeni da budu brana lošoj vlasti. Izuzetan mehanizam je na taj način isključen, što Crnu Goru udaljava od uređenih država evropskog civilizacijskog kruga. Postavlja se pitanje kako je moguće prevariti tridesetak hiljada birača u samo predvečerje novih izbora? Onih tridesetak hiljada koji su bili za istinsku demokratizaciju društva i smjenu upravo ove vlasti", kazao je Martinović.

Potpredsjednik Demokrata je kazao da će širenje političke korupcije destimulisati i strane direktne investicije i dramatično smanjiti učešće Crne Gore u evropskim i međunarodnim ekonomskim tokovima, iz najmanje dva razloga.

"Politička korupcija će sigurno pored ostalog rezultirati zakonima koji privileguju one koji su spremni da najviše podmite političare, a ne zakonima koji će stimulisati one koji su spremni da ulože najviše u privredne resurse. Takođe, širenje političke korupcije rodiće sumnje kod ozbiljnih stranih investitora da nijesu obaviješteni o lokalnim prilikama i konstelaciji političkih odnosa i u paralelna pravila, kao što su oni koji imaju veze sa korumpiranom vlašću, što ih čini dodatno osjetljivim i ranjivim na razvoj korupcije u našoj državi i odvraća od ulaganja. Vlast zasnovana na političkoj korupciji koju registruje i Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore i koja će dovesti do sumnje relevantnih međunarodnih činilaca u kapacitet političkih institucija i koja ce voditi isključenju zemlje iz evropskih ekonomskih tokova, postaće žrtva svojih ogrješenja o osnovne principe demokratskog poretka. Ne može i ne smije biti interes Đukanovića iznad interesa i ugleda Evropske unije niti države Crne Gore i njenih građana. Dakle, onim poslanicima koji budu glasali za opstanak Vlade zbog tajkunskih miliona, odnosno onim poslanicima koje kupi Đukanović, mjesto je na smetlištu političke istorije", zaključio je Martinović.

Bonus video: