Svađa oko NATO-a jača DPS i desnicu

Predizborna saradnja građanskih stranaka odgovor na podjele oko članstva u NATO-u
170 komentar(a)
NATO, protest, Podgorica, Foto: Savo Prelević
NATO, protest, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2016. 06:31h

Saradnja Socijaldemokratske partije (SDP) i građanskih opozicionih stranaka jedini je način da se na parlamentarnim izborima u prvi plan stave socijalni problemi i izbjegne polarizacija političke scene na zagovornike i protivnike NATO-a. Ukoliko građanska opcija ne uspije da nametne priču o lošoj ekonomskoj politici vlasti i vladavini prava, DPS će potenciranjem NATO-a pokušati da ponovi strategiju iz 2006. kada je zahvaljujući referendumskim podjelama osvojila apsolutnu vlast. S druge strane, radikalnom retorikom i zaklinjanjem u Rusiju, Demokratski front i SNP trudiće se da zbiju redove i podignu rejting poljuljan unutrašnjim podjelama, usljed čega bi građanske stranke na izborima mogle da pokupe samo mrvice.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da će DPS i opoziciona desnica pokušati od izbora da naprave nezvanični referendum o NATO-u jer tako najlakše mogu doći do glasova. Zbog toga, smatra on, SDP, Demos, URA i Demokrate moraju pokazati i realnu političku snagu.

„Da bi građanski centar dobio neophodnu snagu, mora se objediniti i naći na jedinstvenoj listi. U suprotnom, usitnjena opoziciona ponuda ima ograničene šanse da se suprostavi dominantnim političkim polovima, ali i da ugrozi DPS“, smatra Marić.

Da će NATO biti centralna tema kampanje, predsjednik DPS-a Milo Đukanović nagovijestio je porukom da neće raspisivati referendum o članstvu jer će tu odluku donijeti novi saziv parlamenta. Na NATO kartu već je zaigrao i lider SNP-a Srđan Milić prikupljanjem potpisa za referendum, dok njegov stranački kolega Aleksandar Damjanović insistira da se on održi uporedo sa izborima. Pitanje NATO-a već je približilo Milića bivšem partijskom kolegi Milanu Kneževiću koji je pozvao članstvo DNP-a da potpisuje inicijativu SNP-a, istovremeno pozivajući na formiranje anti-NATO koalicije. Iako insistira da se opozicija izjasni o članstvu, Knežević smatra da formiranje anti-NATO koalicije ne bi polarizovalo političku scenu.

“Partije čije je članstvo protiv učlanjenja u NATO dužne su da sprovode političku volju svojih birača, a ne kroz formu korisnih nejasnoća i sociodemagoških fraza da pomažu Đukanoviću da na NATO jedrima pokrade još jedne izbore“, tvrdi Knežević.

Ističući da će priča o NATO-u biti vjetar u leđa Đukanoviću, potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica smatra da opozicija mora imati zajednički odgovor na namjeru DPS-a da građani biraju između dva bloka.

“Ukoliko opozicija bude uspješna u javnom i atraktivnom razobličavanju manipulacija i kreiranju reformskih programa doći će do rasta tražnje građana za socijalne i institucionalne teme, a Đukanovićeva investicija biće nepovratan trošak koji neće moći nadoknaditi političkom korupcijom ni ucjenama“, smatra Koprivica.

Koprivica: Opozicija mora da ponudi ljude i ideje

Navodeći da će DPS i na narednim izborima potencirati podjele, Koprivica očekuje da ovoga puta mladi neće pristati da učestvuju na „Đukanovićevim ideološkim priredbama bez smisla i reda“. Opozicija, tvrdi on, mora insistirati na valjanim ljudima i idejama.

„Poražena strana biće svi oni akteri u areni podjela jer će tokom priče o NATO-u ignorisati rastakanje vlastite programske i kadrovske ponude. Pobjednici su isti oni, dok uživaju budžetske privilegije i politički profit. Apsolutno poražen bi bio narod, koji bi preživljavao od niskih plata, patio zbog nedostatka zdravstvenih usluga i strahovao od gramzivog državnog aparata“, navodi on.

DPS dijeli građane oko članstva

Navodeći da DPS ima dugu tradiciju manipulisanja crnogorskim podjelama, Marić ističe da polarizaciju oko sudbonosnih pitanja podjednako forsira i Front. U takvoj atmosferi, smatra on, korist će imati samo vlast i opoziciona desnica.

„Ako neko misli da protivnici ulaska u NATO treba da prihvate 'realnost' da već nekoliko godina postoji NATO koalicija sastavljena od režimskih i opozicionih subjekata, NVO i pojedinih ambasadora, kako ne bi bili optuženi da učestvujemo u podjelama, onda je to direktna podrška Đukanoviću“, tvrdi Knežević.

Bonus video: