"PROTESTI DOVODE DO ZASIĆENJA"

Stoiljković: Prelazna vlada ne garantuje uspostavljanje povjerenja

Stoiljković smatra da prelazna vlada za opoziciju ima više simboličku vrijednost dokaza da je promjena moguća
6 komentar(a)
Zoran Stojiljković, Foto: Zoran Đurić
Zoran Stojiljković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.01.2016. 13:26h

Prelazna vlada olakšala bi uspostavljanje povjerenja i dolazak do svima prihvatljivih izbornih uslova, ali nije i njihova automatska garancija, smatra profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, Zoran Stoiljković. On je kazao da su za prelaznu vladu mnogo bitniji kontrola i jednak pristup svim izbornim resursima, uključujući i medije i novac. Prema njegovim riječima, prelazna vlada za opoziciju ima više simboličku vrijednost dokaza da je promjena moguća. „Pitanje je da li je to i vjerovatan scenario, imajući u vidu činjenicu da prethodne vlade odlaze samo ako izgube podršku u parlamentu, odnosno vođene sopstvenim interesom, riješe da se upuste u avanturu raspisivanja prijevremenih izbora“, kazao je Stoiljković agenciji MINA. On je ocijenio da protesti koji dugo traju dovode do zasićenja i gubitka energije demonstranata, ukoliko ne proizvedu efekat šire podrške i pridruživanja koji za posljedicu imaju dovoljne ustupke i garancije vlasti. „Praktično, ostaje da se vidi da li se, i bez prelazne vlade, mogu iznaći dovoljni mehanizmi za organizovanje demokratski nadgledanih, fer i poštenih izbora, na kojima svi igrači igraju po istim pravilima i preduslovima“, rekao je Stoiljković. On smatra da je činjenica da se o prelaznoj Vladi i adekvatnoj primjeni izbornog zakonodavstva i pratećim pitanjima, uključujući i rad medija, vodi dijalog u Skupštini, nesporan pozitivni efekat protesta, navodeći da je šteta što Demokratski front ne učestvuje u tome. Stoiljković je ocijenio da dijalog, ako je institucionalizovan, vođen pod budnim okom javnosti i praćen spremošću na samoobavezivanje i usvajanje sporazuma koji sadrži i precizne mehanizme kontrole i nadgledanja, može doprinijeti većem povjerenju u izborni proces.

„Pitanje je, međutima, da li do njega može doći bez snažnog unutrašnjeg i spoljnjeg pritiska uz istovremenu spremnost na kompromis i dogovor, prije svega onih na vlasti“, rekao je on. Kako je naveo, trzavice na liniji Demokratska partija socijalista – Socijaldemokratska partija, ali i unutar stranaka vlasti, kao i stalno prekomponovanje opozicije u traganju za novim liderima i dobitnom izbornom formulom, govore u prilog ocjeni o „odmrznutim“ podjelama, dinamiziranju političkog života i mogućim izmjenama političkih i izbornih partnera.

Stoiljković je ocijenio da su birači u Crnoj Gori već umorni od lica koja gledaju decenijama

Još je značajnija, smatra Stoiljković, činjenica da su građani nezadovoljni položajem većine i njihova svijest o raširenosti korupcije i pretjeranom uplivu logike političkih, partijskih interesa i razloga. On je ocijenio da su birači u Crnoj Gori već umorni od lica koja gledaju decenijama. “Potreba za političarima čistih ruku, posvećenih javnom interesu, samo je pojačana porukama koje dolaze iz okruženja”, kazao je Stoiljković. On je ocijenio da stav prema članstvu u NATO jeste važna, ali ne i najvažnija i najmarkantnija linija političkih rascjepa. „Ona ne može, sama po sebi, oblikovati izborne koalicije i postizbornu vladavinsku formulu. Posebno ne ako u međuvremenu počne, i za građane i za političke aktere, da gubi na značaju“, zaključio je Stoiljković.