Lakušić: Licemjerno zvuči izjava Krivokapića, pokazao je politički kukavičluk

"Odluka o mjesnim zajednicama u Glavnom gradu se ne donosi, jer od toga korist ima samo DPS-SDP većina, kojoj odgovara postojeće faktičko stanje, u kojem su rukovodstva mjesnih zajednica nezakonito postavljali dekretom, Miomir Mugoša i Slavoljub Stijepović", rekao je Lakušić
90 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: DNP
Zoran Lakušić, Foto: DNP
Ažurirano: 10.01.2016. 10:42h

Licemjerno zvuči izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, kojom traži od Glavnog grada Podgorica da realizuje zakonsku obavezu u dijelu konstituisanja mjesnih zajednica, regulative koja je za to vezana u skladu sa zakonom, saopštio je Zoran Lakušić, član Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) i odbornik u Skupštuni Glavnog grada Podgorica

Krivokapić je 24. decembra prošle godine zatražio da gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović blagovremeno reaguje u skladu sa svojim nadležnostima i omogući usvajanje Odluke o mjesnim zajednicama, najkasnije do kraja godine.

"Trebao je da traži ne samo da se sprovede zakon, nego i da se utvrdi odgovornost čelnih ljudi Glavnog grada Podgorica, zbog nepoštovanja zakona. Ovakvim zahtjevom je pokazao politički kukavičluk, jer je imao mogućnost da spriječi bezakonje u ovoj oblasti i jednopartijske odbore mjesnih zajednica, koje je DPS-SDP većina koristila za unutarstranačke potrebe i političku korupciju. Da je želio vladavinu prava, ovu zakonsku obavezu mogao je inicirati mnogo ranije, imajući u vidu činjenicu da njegova partija već deceniju i po čini vlast u Podgorici", istakao je Lakušić.

On je dodao da je važeća odluka Skupštine opštine Podgorica o mjesnim zajednicama, donešena još 1995. godine, te da ju je trebalo je uskladiti sa zakonom prije prije 15 godina.

"Odluka o mjesnim zajednicama u Glavnom gradu se ne donosi, jer od toga korist ima samo DPS-SDP većina, kojoj odgovara postojeće faktičko stanje, u kojem su rukovodstva mjesnih zajednica nezakonito postavljali dekretom, Miomir Mugoša i Slavoljub Stijepović. Bez obzira što je po zakonu to u isključivoj nadležnosti građana mjesnih zajednica. Prvi čovjek SDP-a deceniju i po ćuti, i o korupciji koja je prisutna u rješavanju stambenih pitanja, lica koje bira ili imenuje Skupština Glavnog grada, gradonačelnik i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Glavni grad. Činjenica je, da DPS-SDP vlast godinama skriva imena lica i postupak na osnovu kojih im je stambeno pitanje riješeno. Ovi podaci, ne samo što nijesu dostupni javnosti, već i zahvaljujući Krivokapiću i njegovoj partiji skrivaju se i od odbornika Skupštine Glavnog grada", rekao je Lakušić

On ističe da prikrivanjem navedenih podataka izvršna vlast godinama krši Ustav Crne Gore, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Statut Glavnog grada.

"Takvim nezakonitim višegodišnjim ponašanjem prema odbornicima i ukupnoj javnosti, pored ogromne političke ima i krivične odgovornosti,jer je budžet Glavnog grada oštećen na stotine hiljada eura. Ovakvih primjera u radu izvršne vlasti ima na pretek, jer se svih ovih petnaest godina vladavine DPS-SDP većine, novac građana Podgorice intezivno prelivao u privatne džepove privilegovanih miljenika, nosilaca odgovornih funkcija u lokalnoj vlasti Glavnog grada. Sve ovo ozbiljno ukazuje na visok stepen prisutnosti korupcije u Glavnom gradu", rekaoje Lakušić.

Po njegovim riječima, sve prijetnje SDP-a, prevashodno predsjednika Skupštine Glavnog grada, Đorđa Suhiha su bile prazne, demagoške i politikanske.

"Sve se na kraju svodilo na jedno , da su oni svih ovih godina bili samo sluge DPS-a. Ako je stalo Krivokapiću do vladavine prava i državotvornih interesa, trebao bi da zna da je od bilo koje mafije jača i opasnija mafija, koja se domogla značajnih državnih funkcija zahvaljujući upravo njemu i njegovoj partiji", zaključio je Lakušić.

Bonus video: