Danilović: Zna li Đukanović da su naši preci stajali na strani Principa?

"Je li premijer u međuvremenu promijenio tekstopisca svojih govora ili je i tekstopisac mutirao u predizborne svrhe?", napisao je Danilović na svom fejsbuk profilu
79 pregleda 209 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.01.2016. 16:59h

Ako je Gavrilo Princip terorista, a to je ustvrdio premijer Milo Đukanović koliko prošle godine, kako su junaci sa Mojkovca prije 100 godina ispisali jednu od najsvjetlijih stanica naše istorije, a to je saopštio juče?, napisao je Goran Danilović funkcioner Demosa na svom fejsbuk profilu u tekstu koji je nazvao Đukanovićeva Mojkovačka bitka.

Premijer Milo Đukanović juče je održao govor povodom stogodišnjice Mojkovačke bitke.

"Kako je Mojkovačka bitka jedna ili jedina pobjeda naše vojske u Velikom ratu, ako je isti započet terorizmom i to s naše strane? Nije li onda prirodno i opravdano što je antiteroristička koalicija predvođena Austrougarskom krenula u odmazdu za ubijenog prestolonasljednika, a bombardovanje Kapele na Lovćenu osveta za terorizam? Zna li Đukanović da su naši preci u kanjonu Tare stajali na strani Principa i vjerovali da je učinio veliko djelo? Je li nagli Đukanovićev patriotizam i veličanje Mojkovačke slave jeftina demagogija i pokušaj da se istorija prelakira i stavi u funkciju izborne godine ili neznanje i nesnalaženje u istorijskim okvirima? Je li uvreda konstatacija da su ljudi iz Potarja Mojkovačkom bitkom dobili "svoj Grahovac i svoj Vučiji Do" ili partijsko i ostrašćeno preturanje po istoriji, bestijalno udvaranje mrtvim, a od strane Đukanovića zaboravljenim vitezovima? Je li premijer u međuvremenu promijenio tekstopisca svojih govora ili je i tekstopisac mutirao u predizborne svrhe?", napisao je Danilović na svom fejsbuk profilu.

On je dodao da su istorijskim naklapanja premijera Đukanovića otužna i prazna, nesrećna i nespretna.

"Crna Gora zaslužuje predsjednika Vlade koji zna nešto više, koji vidi nešto dalje, a u istorijskim smislu zaranja dublje! Šta reći o premijeru koji cijeloj jednoj novoj Crnoj Gori nespretno prebacuje da je tek s Mojkovcem stala uz rame s velikim bitkama od ranije koje su vodili slavni Petrovići? Zna li žalosni istoričar Đukanović da je vasojevićki vojvoda Miljan Vukov prislonio nekadašnjoj Crnoj Gori još jednu Crnu Goru po prostranstvu u ranije vrijeme? Zna li da Moračani i Rovčani nisu iz Potarja, a da su na Mojkovcu bili vitezovi kao i na Vučjem dolu? Zna li da je boj na Bukovoj Poljani bio epskih razmjera, da su ga kvaziistoričari poput njega zapostavili u izučavanju naše prošlosti s istim žarom s kojim je on u procesu pristupanja NATO-u Principa proglasio teroristom? Zna li da su starci, žene i djeca iz Morače, predvođeni Mitrofanom Banom, Grbljaninom, uz pomoć Vasojevića, branili Moraču od Turaka jer je mnogo vojno sposobno uvo iz tog kraja bilo na Hercegovini u ratovanjima nakon kojih je Crna Gora dobila međunarodno priznanje? Zna li priučeni premijer da je brdjanska Crna Gora bila na svakom našem Mojkovcu prije Mojkovca i da ga je krvlju zalila?", napisao je Danilović na fejsbuku.

Potpredsjednik Demosa je istakao da u izbornoj godini Đukanović zaboravi šta je govorio u godini ili dvije prije toga.

"Ostaje, međutim, zapisana ta i takva trgovačka istorija i politika. Da je kojom nesrećom bio na Mojkovcu prije 100 godina umjesto sredara Janka Vukotića i održao onaj govor od prije nekoliko, u kojemu je Gavrila Principa optužio za terorizam, bitke bi izvjesno bilo, ali ga on ne bi komandovao ni trenutak potom. Ne bi mu ondašnja Crna Gora razumjela ni devizu jedan zaposleni četiri glasa kao što će se jednom gnušati i neskrivenih namjera da se istim proporcijama, u predizborne svrhe, "uveliča" svaka pala glava u davnim vremenima! Na kraju kao i na početku pitam predsjednika Vlade jesu li Crnogorci ondašnjeg vremena znali da brane nepravednu stvar izniklu iz terorističkog akta ili su se borili za slobodu? Jesu li dobrovoljci iz Amerike, njih pet stotina, potopljenih na Otrantu krenuli u Otadžbinu da poginu u slavu terorizma ili da bi on danas, nezasluženo, upravljao Crnom Gorom? Slobdnom!?", napisao je Danilović na fejsbuku.

Bonus video: