Demokrate: Potrebna reforma institucionalnog okvira javnih nabavki

"Decentralizovano preduzetništvo porodice aktuelnog šefa izvršne vlasti i DPS-a je uzrok neefikasnosti i nepotpunosti sistema javnih nabavki. Premijer Milo Đukanović je svoj porodično-poslovni krug postavio kao osnovnu operativnu jedinicu ekonomskog sistema Crne Gore", kazao je Koprivica
10 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.01.2016. 11:51h

Smjena Demokratske partije socijalista (DPS) je osnovni politički uslov reforme institucionalnog okvira javnih nabavki, ocijenio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica.

"Da bi se obezbijedio podsticajan okvir neophodno je uspostaviti snažnu kontrolnu instituciju, nezavisnu od izvršne vlasti i sa dodatnim ovlašćenjima da izriče novčane sankcije, inicira razrešenje odgovornih osoba i poništenje nezakonitih ugovora o javnoj nabavci", naveo je Koprivica u saopštenju.

On smatra da je neophodno uvođenje građanskog nadzora i normative o nezavisnosti ponuda i otkrivanju namještenih tendera, koju Crna Gora jedina nema u regionu, kao i efikasnije uređenje aneksiranja ugovora, bolje regulisanje plana i kontrole svrsishodnosti javnih nabavki.

"Decentralizovano preduzetništvo porodice aktuelnog šefa izvršne vlasti i DPS-a je uzrok neefikasnosti i nepotpunosti sistema javnih nabavki. Premijer Milo Đukanović je svoj porodično-poslovni krug postavio kao osnovnu operativnu jedinicu ekonomskog sistema Crne Gore", kazao je Koprivica.

Praksa javnih nabavki, kako je poručio, potvrđuje da nije unosna varjanta da svi iz tog kruga budu zaposleni u državnoj službi.

"Zaposleni u državnoj službi ne može zaključivati ugovore, odnosno poslovati sa državom niti može pravno zastupati bogate i koruptivne poslovne partnere države. Optimalan raspored porodičnih resursa ukazuje da nijesu neophodni svi na jednom mjestu i u jednoj poslovnoj upotrebi", kazao je Koprivica.

Prema riječima Koprivice, očigledno je da je stvaranje razuđene mreže isplativije od koncentracije svih porodičnih resursa u državnom aparatu.

"Prvo, izbjegava se podjela plijena sa drugima. Drugo, izbjegavaju se potreba i trošak nadgledanja poslovnih partnera države izvan porodično-poslovnog kruga. Treće, podiže se produktivnost svakog člana porodično-poslovnog kruga jer se oni specijalizuju, odnosno usavršavaju za specifične poslove i poduhvataju se onih poslova koji im najbolje idu od ruke", naveo je Koprivica.

On je kazao da u tom sluačju neko devastira pravne i političke institucije i osnovna prava i slobode građana, neko osniva banke, uzurpira obalu i prirodne resurse i privatizuje državne zavode, a neko dijeli "pravne savjete" strateškim investitorima države.

"Indikativno je to što zakonska poboljšanja i ekstraprofit u sistemu javnih nabavki ne privlače nove ponuđače koji bi oborili cijene i smanjili budžetski odliv. Osim što omogućava prenos državnog novca u privatni fond, Đukanovićeva porodična mreža je strateška biznis barijera u Crnoj Gori", rekao je Koprivica.

Prema njegovim rječima, novi ponuđači ne mogu konkurisati cijenom subjektu koji za razliku od njih nikad neće snositi trošak reketa i trošak skupe i neizvjesne pravne zaštite pred državnim organima.

"Odvraćeni su od ulaska na tržište zbog viših očekivanih troškova jer nemaju privilegovan pristup državnim resursima i konekciju sa državnim službama koje bi ih po potrebi informisale i obezbjeđivale, politički i hipotekarno", zaključio je Koprivica.

Bonus video: