Bogavac: Đukanović i svi njegovi ministri da raspust provedu u Kolašinu

Premijer bi zajedno sa predstavnicima kabineta, kaže Bogavac, svakako obezbijedio garanciju da će tokom svog boravka Kolašinci imati struju. Imali bi, tvrdi ona, “tada struju, koju plaćaju i onda kada je nemaju“
215 pregleda 30 komentar(a)
Neda Bogavac, Foto: Demos
Neda Bogavac, Foto: Demos
Ažurirano: 06.01.2016. 13:06h

Najmanje što bi predjednik Vlade Milo Đukanović i svi njegovi ministri mogli da urade za Kolašin ovih dane je da “zimski raspust” provedu u tom gradu. Time bi premijer nedvomisleno pokazao koliko vjeruje u vlastiti turistički proizvod i ponudu. To je, između ostalog, kazala članica predsjedništva Demosa i odbornica u Skupštini opštine Neda Bogavac.

“Kolašin, nekada turistički ponos sjeverne Crne Gore, danas je gradić unesrećen državnom politikom. Ekonomski i turistički potencijal uništen je besprizornim privatizacijama, nenamjenskim trošenjem sredstava po raznim projektima i sebičlukom raznih političkih opcija koje su Kolašin vodile u skladu sa interesima pojedinaca a hranile ga mrvicama sa stola državne vladajuće nomenklature. Od investicionog buma, grad je doveden do potreba sanacionog plana,“ tvrdi ona.

Prema njenim riječima, “s obzirom da premijer nije zainteresovan za koncept prelazne Vlade, bilo bi ispravno da zajedno sa ministrima Kolašincima makar ovu zimsku sezonu učine prelaznom.”

Bogavac podsjeća da su nekada Đukanović i ministri na zasijedanje Vlade u taj grad dolazili autobusom, pa bi, smatra ona, “bilo idealno da dođu ponovo, prevozom po izboru.”

“Imamo samo jedan uslov- da zaobiđu hotel 'Bjanka' i obraduju domaćine koji nude privatni smještaj. Omogućili bi na taj način našim sugrađanima ozbiljnu platežnu klijentelu, i nadomjestili to što su potjerali Ruse,” navodi članica predsjedništva Demosa.

Premijer bi zajedno sa predstavnicima kabineta, kaže Bogavac, svakako obezbijedio garanciju da će tokom svog boravka Kolašinci imati struju. Imali bi, tvrdi ona, “tada struju, koju plaćaju i onda kada je nemaju, a nemaju je čim se prve sniježne pahulje spuste na dalekovode i kablove za distribuciju struje na teritoriji kolašinske opštine.“

“Kada bi došli tokom januara, snijeg ne bi iznenadio ni nadležne za održavanje puteva pa bi do Kolašina moglo lako da se dođe kao i do zavijanih kolašinskih sela. Takvo postupanje putara posebno bi pohvalili albanski turisti koji uredno zimuju u Kolašinu što je, vjerujemo premijerovom kabinetu, od strateškog značaja s obzirom da ostali sa platežnijih adresa u taj grad više ne svraćaju. Bili bi obavezni da dođu i provedu se u gradu na Tari, te da dio novca “koji nemaju” ne ostavljaju u toplim, atraktivnim lokacijama drugih država, napisala je Bogavac.

Država je, smatra ona, Kolašinu “i kriva i dužna”. Taj grad , napominje Bogavac, “nema svijetla Budve i Podgorice ali važno je da ima vrijedne i čestite ljude, nerijetko gladne ali dostojanstvene koji se više ničim ne mogu ucijeniti pogotovo ne, po običaju, pred izbore.”

Prema njenim riječima, upravo takvi ljudi su neprocjenjivo bogatstvo malog Kolašina. Odborinica podsjeća premijera da se “Kolašin se i dalje nalazi sa “ove strane Crkvina”.

“Umjesto zaključka, podsjećamo da Demos kao politički subjekt građanske orijentacije nudi predloge i rešenja od javnog značaja. Demosov lokalni koncept razvoja dominantan je u podsticaju funkcionalnog i održivog samoorganizovanja građana kojim je moguće obezbijediti sistemske uslove i jednake šanse svakom građaninu da radi i zaradi za pristojan život. Nećemo biti ljubomorni ako Vlada, međutim, preporodi Kolašin u međuvremenu. Naprotiv,“ zaključuje se u saopštenju članice predsjedništva Demosa.

Bonus video: