Radunović: Dugo se znalo da je Svetozar Marović na čelu kriminalnog ogranka DPS-a

Radunović je rekao agenciji MINA da je suštinski, vladavina prava koja je najveći izazov na putu priključenja Evropskoj uniji,na istom ili čak nižem nivou nego 2014.godine
77 pregleda 21 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2016. 12:13h

Crna Gora je formalno u 2015. godini napredovala u evropskim integracijama, ali suštinski vladavina prava koja je najveći izazov na putu priključenja Uniji, na je istom ili čak nižem nivou nego prošle godine, smatra predsjednik skupštinskog odbora za evropske integracija Slaven Radunović.

On je kazao da svako otvoreno poglavlje ili usvojeni zakon, u formalnom smislu predstavljaju napredak u evropskim integracijama Crne Gore i da je pozitivan trend, kad su unapređenje legislativnog okvira i rad pregovaračkih timova u pitanju, nastavljen i u 2015. godini.

Radunović je rekao agenciji MINA da je međutim, suštinski, vladavina prava koja je najveći izazov na putu priključenja Evropskoj uniji,na istom ili čak nižem nivou nego 2014.godine.

"Bjekstva osuđenih ubica iz zatvora uz asistenciju državnih službenika, neprocesuirana prebijanja novinara, nezakonita hapšenja poslanika, tortura i trovanje sopstvenih građana hemijskim sredstvima, samo su neki od novih dokaza, uz sve već poznate, da (Milo) Đukanović ne želi da se odrekne poluga totalitarne vlasti", rekao je Radunović.

On je kazao da je pokretanje istraga u raznim slučajevima korupcije na lokalnom nivou, pomak i da ga treba pohvaliti, navodeći da su organizovani kriminal i korupcija već godinama etablirani kao surova realnost Crne Gore.

"Da je Svetozar Marović na čelu budvanskog kriminalnog ogranka DPS-a, znalo se već dugo. Gradonačelnici, iako formalno prvi ljudi turističkog bisera Crne Gore, morali su da ispunjavaju naredjenja partijskog šefa", rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, sva djela za koja se gone su lokalnog karaktera.

"Vidjećemo da li VDT i specijalni tužilac imaju snage da se uhvate u koštac sa glavnim korupcionaškim aferama, neriješenim ubistvima koja se vezuju za mafijaške bosove bliske vrhu režima, putevima pranja novca od trgovine narkoticima i oružjem. Ako se sve zaustavi na Marovićima, biće to znak da su žrtvovani za "više" ciljeve", ocijenio je Radunović.

Upitan kako vidi odnos predstavnika stranih ambasada povodom protesta DF i da li predstavnici tog saveza razgovarali na tu temu sa nekim od ambasadora država Evropske unije, Radunović je kazao da u DF-a izuzetno cijene dobronamjerne savjete i sugestije iskusnih diplomata.

"Ali suština je da strane ambasade zastupaju interese svojih država i naroda, a da mi, u svom djelovanju, treba da se bavimo interesima gradjana Crne Gore, i to u prvom redu onih koji nas podržavaju", odgovorio je Radunović.

On je kazao da se više ambasadora interesovalo za akcije i namjere DF-a, među kojima su dominantno bili oni iz zemalja EU.

"Svi do jednoga su proteste nazvali legitimnim vidom izražavanja političkog nezadovoljstva i demokratskim načinom borbe", istakao je Radunović.

On je kazao da u DF-u niti su očekivali, niti su dobili podršku za bojkot parlamenta.

"Strane diplomate, zbog delikatnosti svog zanimanja, ne mogu tako eksplicitno da potvrde da je u zemlji koja im je domaćin nemoguće ostvariti osnovna politička i demokratski prava kroz institucije sistema", rekao je Radunović.

Upitan da li bi Brisel trebalo da se na direktniji način uključi u rješavanje političke situacije u Crnoj Gori, Radunović je odgovorio da je dobrodošlo prisustvo i uključivanje svih koji su spremni da pomognu građanima Crne Gore da ostvare jedno od osnovnih ljudskih i političkih prava - da izaberu vlast na slobodnim i poštenim izborima.

Radunović je ocijenio da su, kad je kontrola izbornog postupka u pitanju, zemlje Evropske Unije dovele su sebe u nezgodnu situaciju.

On je objasnio da je s jedne strane, Evropska komisija, iz godine u godinu, ukazivala u izvještajima na razne nepravilnosti u izbornom procesu, na nepostojanje političko-pravnog epiloga afere “Snimak” i na duboko nepovjerenje medju učesnicima u političkom životu Crne Gore.

"A s druge strane je zbog partikularnih interesa nekih zemalja EU, na kraju te iste izvještaje bojala, ipak, pozitivnom bojom i tako dopustila da zemlja, sa skoro pa totalitarnom vlašću, uđe u završnu fazu integracija", rekao je Radunović.

On je kazao da sada imaju izbor, da se uključe u monitoring kompletnog izbornog procesa i time, kako je rekao, priznaju da su dosad gledali kroz prste Đukanoviću.

"Ili da nastave da glume da je ovdje sve u redu, kako bi opravdali slanje pozivnice iz NATO-a, jer su mnoge članice i tog saveza, kao i da pokažu da im je servilnost kriminalizovane crnogorske vlasti na međunarodnom planu važnija od stanja vladavine prava u ovoj napaćenoj zemljI", kazao je Radunović.

Bonus video: