NATO završen, SDP previše kritikovao

Dokument je datiran 28. decembra, kada je i na Vladi formalno donijeta odluka o podnošenju zahtjeva za provjeru povjerenja, koju je premijer ranije najavio
91 pregleda 13 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2015. 08:20h

Najvažniji prioritet državne politike u 2015. je uspješno obavljen pa su se stekli uslovi da se provjeri politički legitimitet Vlade, navodi se u zahtjevu za glasanje o povjerenju Vladi, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore.

Premijer Milo Đukanović je u inicijativi naveo da je to prilika partijama, koje smatraju da Vlada nema podršku parlamentarne većine, “da glasanjem delegitmišu aktuelnu izvršnu vlast”.

Dokument je datiran 28. decembra, kada je i na Vladi formalno donijeta odluka o podnošenju zahtjeva za provjeru povjerenja, koju je premijer ranije najavio.

U zahtjevu parlamentu podsjeća se da je Vlada formirana kao koaliciona, ali da u većem dijelu trogodišnjeg mandata, posebno nakon predsjedničkih izbora 2013, “nije bilo jasne političke podrške te parlamentarne većine”.

SDP na predsjedničkim izborima nije podržao Filipa Vujanovića, kandidata DPS-a.

“Takva promjena odnosa među partijama zamaglila je jasnu liniju odgovornosti između vlasti i opozicije u parlamentu. Takođe ugrozila je Ustavom propisan princip podjele vlasti, i na kraju ugrozila optimalnu funkcionalnost Vlade, time i političkog sistema u cjelini”, navodi premijer u inicijativi parlamentu.

Kriza u odnosima u vladajućoj koaliciji, između DPS-SDP, kulminirala je, kako se podsjeća, navodima da je Vlada tehnička i da je “njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO za otpočinjanje pretpristupnih pregovora sa Crnom Gorom”.

Inicijativa o provjeri povjerenja Vladi na dnevni red Skupštine mogla bi doći u drugoj polovini januara. Jer prema skupštinskom Poslovniku od njenog podnošenja, do održavanja sjednice, ne može proći manje od 15 dana. Takođe se navodi da Skupština mora da prihvati datum koji predlaže Vlada, kao i dnevni red.

Uz zahtjev upućen parlamentu Vlada nije dostavila datum, kada bi da se raspravljalo o njemu, kao ni dnevni red sjednice.

Ona po Poslovniku mora biti održana od 1. januara do kraja februara, kada je Skupština u vanrednom zasjedanju.

U obrazloženju premijerovog predloga navodi se da je upućen zbog “odgovornog odnosa prema izbornoj volji građana na izbroima 2012”.

Da bi Vlada opstala potrebno je da je podrži većina ukupnog broja poslanika, odnosno 41 poslanik.

Vladajuća većina trenutno ima 44 predstavnika, od kojih su 5 iz SDP-a. To znači da bi nepovjerenje Vladi moglo biti izglasano ukoliko SDP ne podrži Vladu. Međutim, Vlada bi mogla opstati ukoliko je podrži Pozitivna koja ima 4 poslanika. U slučaju da se Vladi ne izglasa povjerenje, što je malo vjerovatno, mandat se vraća predsjedniku Filipu Vujanoviću koji bi zatim predložio mandatara za sastav novog kabineta.

Bonus video: