DPS: Milić vodi SNP ka granici izbornog cenzusa

"Voditi sad kampanju protiv NATO u Crnoj Gori isto je kao ići u četnike poslije septembra 1943. Uz to, zna da je baš poranio. Pitanje načina za koji će se Crna Gora odlučiti o stupanju u punopravno članstvo Alijanse biće aktuelno najranije nakon godinu dana“, naveli su iz DPS-a
6 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2015. 16:34h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, sve sigurnije vodi tu stranku ka granici izbornog cenzusa, u želji da od nje po svaku cijenu napravi lidera opozicije u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U saopštenju DPS-a navodi se da je Milić u utorak teatralno, svojim potpisom, označio početak aktivnosti SNP-a na prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma za članstvo Crne Gore u NATO, i da nije krio optimizam.

"Dobri poznavaoci Milićevog lika i djela smatraju da je time najviše hrabrio sebe, jer unaprijed zna da će to biti još jedan njegov politički poraz, koji će pokušati da prikaže kao pobjedu“, kazali su iz DPS-a.

Prema njihoim riječima, nije Milić toliko politički nepismen da ne zna svu uzaludnost te akcije.

"Voditi sad kampanju protiv NATO u Crnoj Gori isto je kao ići u četnike poslije septembra 1943. Uz to, zna da je baš poranio. Pitanje načina za koji će se Crna Gora odlučiti o stupanju u punopravno članstvo Alijanse biće aktuelno najranije nakon godinu dana“, naveli su iz DPS-a.

Logično je onda, kako su kazali, pitanje šta će to Miliću. „Niti će većinska Crna Gora odustati od svog strateškog cilja – članstva u NATO, niti će se NATO posebno zabrinuti zbog Milićeve akcije, bez obzira što je vodi bez ljutnje, uz osmijeh“.

U DPS-u smatraju da je to samo još jedan Milićev politički blef, ponajmanje namijenjen članstvu njegove partije, i da on time pokušava da ubere više poena jednim udarcem.

"Htio bi da se dopadne malo Srbima, više Rusima, i donekle Zapadu, nudeći ovima posljednjima demokratsku oblandu u vidu predloga za referendum. A ustvari, ovo je akcija namijenjena biračkom tijelu Demokratskog fronta (DF). Milić misli da će olako preveslati Mandića, a za druge u DF misli da mu nijesu ni do koljena“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Milić, kako se navodi, vjeruje da će svojim nemuštim prisustvom na protestima, preuzimanjem njihove retorike kad je NATO u pitanju, i povlačenjem jednog poteza unaprijed tom akcijom, uspjeti da dio radikalnog biračkog tijela prosrpske provinijencije pridobije za SNP.

"Istovremeno, glumata velikog političkog stratega koji je malo u parlamentarnom dijalogu, malo izvan. Malo u parlamentu, malo ispred parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da se Milić „politički preigrao u svojim računicama“ što, kako su naveli, najbolje potvrđuje raspoloženje u rukovodstvu njegove partije, ali i među članstvom. „Zato nije ni čudo što po najnovijim istraživanjima jedva uspijeva da održi partiju na nivou rejtinga Alekse Bečića, njegovog dojučerašnjeg favorita“.

"U želji da od SNP-a po svaku cijenu napravi lidera opozicije u Crnoj Gori, Milić svojom nedosljednošću i nepostojanošću vodi sve sigurnije stranku ka granici izbornog cenzusa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Miliću lakše da fingira velike političke akcije, nego da rukovodstvu i članstvu SNP-a objašnjava zašto je Državna revizorska institucija dala uslovno mišljenje o poslovanju partije koju vodi, posebno onima koji nijesu htjeli da budu sa njim na protestima DF-a, i koji nijesu glasali za finansijski izvještaj SNP-a.

"Kako stvari stoje, prije će iz SNP-a nastati još jedna nova politička stranka, nego što će Milić prikupiti glasove za referendum o članstvu u NATO“, kazali su iz DPS-a.

Oni su poručili da Crna Gora, uprkos svim pokušajima unutrašnjeg spoticanja, čvrsto ostaje na reformskom kursu, što je najsigurniji put do ostvarenja strateških ciljeva – članstva u NATO i u Evropskoj uniji.

Bonus video: