Vlast u Plužinama se kune da novac neće politički zloupotrijebiti

Budžetom je planirano da se za Dan opštine utroši 20.000 eura, dok Nikšić za septembarske dane kulture, koji traju cijeli mjesec, izdvaja samo 10.000 više
162 pregleda 19 komentar(a)
Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.12.2015. 15:56h

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić raspolagaće u izbornoj 2016. godini sa 65.000 eura, koje će moći da podijeli na ime socijalne pomoći i sponzorstava.

U kasi, usvojenom glasovima vladajućeg SNP-a, biće 50.000 eura za socijalu i 15.000 za sponzorstva.

Predsjednik Skupštine Milutin Cicmil, međutim, tvrdi da nema govora o partijskim davanjima.

"Nije riječ o sumi koja je viša nego u odnosu na ranije godine. I sada kod predsjednika Opštine ima oko 30 opravdanih zahtjeva za pomoć, a novac za ovu godinu je već raspodijeljen. I nikada nije riječ o partijskim davanjima", kazao je Cicmil.

Skupština je usvojila budžet u iznosu od nešto više od 3,6 miliona eura, od čega je operativni skoro 2,3 miliona, a kapitalni nešto preko 1,3 miliona.

Cicmil kaže da je budžet "domaćinski", a Zoran Blagojević (DF) da je potrošački.

Blagojević je istakao da na kapitalni budžet ne otpada ni 20 odsto, ako se ima u vidu da će 700.000 eura biti preneseno iz ove godine. On je naglasio da se ponavlja situacija od ranijih godina, pa agrobudžeta nema za 2016. godinu, dok je za kulturu i sport izdvojeno 78.000 eura, od čega ništa za kulturu.

“Kada je u pitanju dio koji se odnosi na predsjednika Opštine, riječ je o ogromnim rashodima, tako da se za konsultanske usluge izdvaja čak 45.000 eura”, kazao je Blagojević.

Cicmil kaže da se asfaltiranje lokalnih puteva, izgradnja vodovoda, odluka da seoska domaćinstva budu oslobođena plaćanja poreza, mogu podvesti pod stavku agrobudžeta, jer su usmjerena na poboljšanju kvaliteta života ljudi na selu.

Budžetom je planirano da se za Dan opštine utroši 20.000 eura, dok na primjer Opština Nikšić za septembarske dane kulture, koji traju cijeli mjesec, izdvaja samo 10.000 više.

Cicmil je pojasnio da se ta stavka odnosi i na turnir u fudbalu, krstarenje po jezeru, a ne samo za konkretnu manifestaciju.

Na konkurs Opštine za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, za projekte koji se odnose na Plužine biće izdvojeno 8.000 eura. Nevladine organizacije koje egzistiraju van Pive, među kojima je i Udruženje srpsko-rumunskog prijateljstva, dobiće 10.000 eura.

Blagojević: Bajagić je bez znanja Skupštine kupio hangar "Pantomarketa"

Blagojević je kazao da su odbornici na sjednici prvi put čuli da je Bajagić, bez skupštinske odluke, za potrebe Opštine kupio hangar od "Pantomarketa", vrijedan 16.000 eura.

"Ne znamo iz kojih sredstava je taj hangar kupljen jer to nigdje nije prijavljeno. Ako je Opštini bio potreban hangar, zašto ga nije kupila na ranijim tenderima, nego na onome kada se prijavilo novoosnovano preduzeće "Seoca" koje je bilo raspoloženo da zaposli pet-šest radnika", kazao je Blagojević.

Cicmil je odgovorio da je hangar bio potreban, jer Opština ima dosta mehanizacije.

Bonus video: