Ponižavanje SDP-a, ili Pozitivna postaje Drago Đurović?

Đukanović bi zamjenu za SDP u vlasti mogao naći u Pozitivnoj koja je juče podržala sporne zakupe Kraljičine plaže i Mamule
162 pregleda 134 komentar(a)
Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2015. 06:29h

Da nije siguran u barem dva glasa opozicije, premijer Milo Đukanović ne bi u parlamentu testirao povjerenje Vladi i rizikovao mogućnost da DPS na izbore ide iz pozicije manjine. Po svemu sudeći te glasove bi mogao dobiti od Pozitivne koja bi tako preuzela ulogu svog nikšićkog obornika Draga Đurovića, iako je svojevremeno lider pozitivaca Darko Pajović objelodanio aferu “Snimak”.

S druge strane, ukoliko podrži vladu SDP će biti ponovo politički ponižena, ostajući u iluziji da će nastaviti brak sa DPS-om.

Predsjednik upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da je Đukanović iskoristio oklijevanje Ranka Krivokapića da testira odnose u koaliciji, navodeći da bi inicijativa za provjeru povjerenja vlade mogla više koštati lidera SDP-a nego premijera.

Da bi Vlada opstala dovoljno je da uz 39 poslanika DPS-a, manjinskih partija, Damira Šehovića i Mića Orlanića glasaju još dva opozicionara ili člana SDP-a. “Ukoliko SDP podrži Đukanovićevu vladu pristaje na političko poniženje, jer glasa i za ministre koji su napustili tu partiju. Time gubi pozicije prema opozicionim partijama i obesmišljava poziciju Krivokapića kao neke vrste medijatora između vlasti i opozicije”, tvrdi Vujović.

Iako su čelnici SDP-a mjesecima tvrdili da je vlada tehnička i da će preispitati savez poslije poziva u NATO, inicijativu za provjeru povjerenja pokrenuo je premijer. Ukoliko Krivokapić glasovima potkrijepi tvrdnje da je vlada “neuspješna”, SDP će vjerovatno dobiti na rejtingu i vratiti povjerenje, ali i otvoriti mogućnost da ostane bez fotelje predsjednika parlamenta.

Spekuliše se da se DPS prije dva mjeseca raspitivao za podršku o rušenju Krivokapića, pri čemu je tada našao na odbijanje manjinskih stranaka. Navodno je BS odbio ponudu da Krivokapićevo mjesto zauzme Suljo Mustafić, a novi kandidat za to mjesto je, prema spekulacijama, Azra Jasavić.

Da je Đukanović već našao zamjenu, moglo bi da ukaže i sinoćnje glasanje tri od četiri poslanika Pozitivne za zakup Kraljičine plaže i tvrđave Mamula.

Dok je premijer tvrdio da je otvoren za saradnju sa partijama kojoj su državni interesi jedina svetinja, Pajović je pojašnjavao da je DPS partner Pozitivnoj u NATO integracijama, iako to sada ne drži vodu jer će novi saziv parlamenta i nova većina odlučivati o članstvu. “Ako SDP glasa protiv vlade, otvara vrata za Pozitivnu kao nekoga ko će ući u novu vladu ili podržati manjinsku. Čak i kada DPS ne bi našao podršku za vladu i vanredni parlamentarni izbori im odgovaraju u sadašnjim uslovima”, smatra Vujović. Ipak, ne treba zaboraviti da je Krivokapić u prethodnom periodu dobio, kako je vidio dio javnosti, unaprijed izgubljene bitke od DPS-a, poput one na Kongresu SDP-a.

Bonus video: