Rudović: DPS da iznese zvaničan stav o vladi u kojoj bi bili i predstavnici opozicije

„Nije bilo volje da predsjednik DPS-a ovlasti Simovića ili nekog drugog iz te stranke da saopšte i otklone sve dileme i zabune koje postoje u javnosti – da li DPS zaista pristaje na to da razgovara o novoj vladi za pripremu izbora“, kazao je Rudović
20 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 29.12.2015. 18:47h

Radna grupa parlamentarnog dijaloga nastojaće da do kraja januara teme koje se tiču zloupotrebe državnih resursa i medija, saopšteno je na nakon današnje sjednice tog tijela.

Predstavnik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, kazao je da Radna grupa ulazi u ključnu fazu, koja odnosi na temu definisanja zloupotrebna vladajuće partije tokom izbora i predizborne kampanje, radi očuvanja vlasti, i mehanizama za sprječavanje takve prakse.

URA je, kako je naveo, zatražila da Demokratska partija socijalista konačno upozna javnost sa svojim zvaničnim stavom o vladi u kojoj bi bili zastupljeni i predstavnici opozicije, i koja bi bila garant da će ono što je dogovoreno na Radnoj grupi biti zaista sprovedeno u djelo.

„Nije bilo volje da predsjednik DPS-a ovlasti Simovića ili nekog drugog iz te stranke da saopšte i otklone sve dileme i zabune koje postoje u javnosti – da li DPS zaista pristaje na to da razgovara o novoj vladi za pripremu izbora“, kazao je Rudović.

On je konstatovao da se iz DPS-a čuju potpuno oprečni stavovi oko ključnog i jedinog efikasnog mehanizma za kontrolu sprovođenja onoga što eventualno bude dogovoreno.

„DPS nema jasan stav o tome, i za sada drži u neizvjesnosti članove Radne grupe i crnogorsku javnost, što smatramo krajnje neodgovornim pristupom“, dodao je Rudović.

URA će, kako je rekao, dati šansu i doprinos dijalogu.

„Ali nećemo dopustiti da se DPS na taj način neodgovorno odnosi prema građanima Crne Gore i cjelokupnu javnost i predstavnike opozicije drži u nekoj vrsti neizvjesnosti“, poručio je Rudović.

On je rekao da je stav Pokreta URA, kada su mediji u pitanju, da se Radna grupa i parlamentarci nikako ne mogu miješati u uređivačku politiku medija i da se ne mogu baviti privatnim medijima.

„Ali se i te kako mogu baviti ukupnim ambijentom, tako što će omogućiti jednake uslove za rad svih privatnih medija, tako što neće postojati privilegovani kojima se opraštaju poreski dugovi i namještaju poslovi, diskriminišući one koji imaju kritički stav prema vlasti“, precizirao je Rudović, i dodao da će Javni servis, čiji je Skupština osnivač, definitivno biti tema Radne grupe.

Koopredsjedavajući Radnom grupom, Milutin Simović, kazao je današnji sastanak bio posvećen definisanju plana rada za januar.

„Definisali smo dvije teme koje se odnose na kontrolu korišćenja državnih resursa, i pitanje medija u kontekstu implementacije izbornog zakonodavstva. Mislim da ćemo tokom januara uspjeti da kvalitetno apsolviramo i ove dvije teme“, rekao je Simović.

Dogovoreno je, kako je naveo, da će se Radna grupa tokom januara uvijek vraćati aktivnostima nadležnih državnih institucija u odnosu na njihove nezavršene obaveze.

„To se odnosi kako na parlament, tako i na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državnu izbornu komisiju, lokalne samouprave, Agenciju za sprječavanje korupcije i sve ostale institucije koje imaju obaveze i odgovornost u dijelu implementacije izbornog zakonodavstva“, kazao je Simović.

Komentarišući činjenicu da predstavnici Socijalističke narodne partije ni danas nijesu prisustvovali sjednici, on je rekao da nije imao kontakta sa predstavnikom te stranke u Radnoj grupi, Spasojem Kovačevićem.

„Nije se javljao Radnoj grupi, vidim da tamo stoji mjesto rezervisano za njega i očekujem da ćemo imati njegovo obrazloženje, a vjerujem i prisustvo, s obzirom na ono što je njegova pozicija koopredsjedavajućeg u ovoj Radnoj grupi, koja ima i dodatne elemente odgovornosti“, naveo je Simović.

On je rekao da će članovi Radne grupe sjutra razgovarati sa predstavnicima MUP-a i DIK-a.

„I to ne samo u vezi sa uputstvom za korišćenje uređaja za elektronsku identifikaciju. Danas smo se dogovorili da ćemo temu proširiti i na sistem AFIS, jer su mediji ovih dana imali dosta nepreciznih informacija u vezi sa tim sistemom“, dodao je Simović.

Sjutra će, kako je naveo, sa MUP-om napraviti i presjek u dijelu ispunjavanja obaveza lokalnih samouprava, koje su jako važne sa aspekta implementacije Zakona o biračkom spisku.

Predstavnik Pozitivne Crne Gore, Aleksandar Ražnatović, rekao je da se Radna grupa danas posvetila pitanju medija, „i načinu na koji će vršiti konsultativna saslušanja u parlamentu i van njega sa samoregulatornim tijelima i savjetima, vezano za zakone o medijima, elektronskim medijima i radio-difuznim savjetima“.

„U ime Pozitivne mogu jasno da kažem da je medijska scena u Crnoj Gori kontaminirana, da medijski tajkuni imaju svoje poslanike koji im služe da štite njihove interese. Te plaćene poslanike ne zanima interes države, a još manje građana“, naglasio je Ražnatović.

On je ocijenio da Radna grupa treba da osnaži samoregulaciju na medijskoj sceni.

„I da učini sve da mediji poštuju profesionalne standarde, i etički kodeks“, dodao je Ražnatović.

Predstavnik MANS-a, Vuk Maraš, rekao je da je na sjednici tražio da se konkretno počne govoriti o zloupotrebama i mehanizmima za njihovo sprječavanje.

„Ukazali smo na to da Radna grupa mora identifikovati sve sporne budžetske linije koje se mogu koristiti za kupovinu glasova, i da vidimo konačno na koji način da obezbijedimo da se one adekvatno kontrolišu“, kazao je Maraš.

On smatra da prvo treba od Agencije za sprječavanje korupcije tražiti informaciju na koji način će kontrolisati neke stvari. „A ne, kao do sada, da ih samo pitamo šta će da urade kako bi se sprovelo izborno zakonodavstvo“.

Bitno je, kako je naveo, i da se vidi šta će Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) konačno uraditi po svim otvorenim pitanjima za zloupotrebu državnih sredstava u izborne svrhe, i da se dobije informacija u kojoj je to fazi.

„I što je još važnije, kako će VDT obezbijediti da u narednom periodu uloga tužilaštva bude mnogo snažnija, i da se brže procesuiraju sve zloupotrebe na koje se ukazuje“, rekao je Maraš.

On je rekao da je tražio od Radne grupe da se izvrši direktan uvid u sporazume koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova sklopilo i za nabavku AFIS sistema, i za elektronsku identifikaciju.

„Kako bi se prestalo sa manipulacijama u javnosti da li AFIS služi za jednu ili drugu stvar, i da Radna grupa konačno da odgovor može li on kontrolisati otiske prstiju i na taj način provjeravati bazu“, kazao je Maraš.

Po pitanju medija, kako je rekao, MANS jedino interesuje dio koji se tiče troškova marketinga, odnosno novca koji država troši na oglašavanje.

„Jer smatramo da treba obezbijediti jednak pristup svih medija tim fondovima, a ne kao što je do sada bio slučaj da oni koji su prorežimski orijentisani dobiju gro novca za oglašavanje i promociju državnih institucija, dok se oni koji su kritički nastrojeni prema Vladi pokušavaju materijalno uništiti“, naveo je Maraš.

Bonus video: