Vlahović: Izbori od presudne važnosti za donošenje odluke o članstvu u NATO

„Pošto je pozivnica stigla, potrebno je donijeti odluku, i to tokom 2016. godine, da želimo da budemo dio Alijanse. Sigurni smo da za to postoji politička volja i većina u našoj zemlji“, rekao je Vlahović na konferenciji za novinare
4 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2015. 12:14h

Pokušaji uspostavljanja političkih saveza da se ne bi pominjao NATO osuđeni su na neuspjeh, kazao je predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu), Miodrag Vlahović, ocjenjujući da će izbori biti od presudne važnosti za donošenje odluke o članstvu.

Cdu, kako je rekao, smatra da je pozivnica Crnoj Gori da pristupi NATO-u događaj od istorijske važnosti.

„Pošto je pozivnica stigla, potrebno je donijeti odluku, i to tokom 2016. godine, da želimo da budemo dio Alijanse. Sigurni smo da za to postoji politička volja i većina u našoj zemlji“, rekao je Vlahović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, pitanje članstva u Alijansi tema je od takvog značaja da će odnos političkih stranaka prema tom pitanju biti od presudnog uticaja na donošenje odluke o članstvu.

„Nasuprot tezama koje se ovih dana čuju u javnosti kako izbori neće smetati donošenju odluke o NATO-u, Cdu je na stanovištu da će izbori biti od presudne važnosti za donošenje te odluke“, rekao je Vlahović.

Izbori će, dodao je, zapravo, biti dio te odluke.

„Politička saradnja i savezništva u našoj zemlji treba da se grade upravo povodom tog pitanja. Pokušaji da se uspostavljaju politički savezi da se ne bi pominjao NATO, ili da bi se sakrio pravi stav o članstvu, su kratkog daha i osuđeni su na neuspjeh“, naveo je Vlahović.

Cdu, u tom smislu, pozdravlja inicijativu da se u Skupštini glasa o povjerenju Vladi. „To je korisno i sa stanovišta političke, ali i ukupne stabilnosti naše zemlje, naročito u godini kada nas očekuju parlamentarni izbori i odgovarajuća odluka o članstvu u Alijansi“.

„Umjesto vještačkog stvaranja kriznih situacija i dozivanja takozvanog makedonskog i sličnih scenarija, uz nelegitimno učešće u „parlamentarnim“ pregovorima onih stranaka i udruženja građana koje nijesu nikad učestvovale na izborima, potrebno je jasno definisanje političkih pozicija“, ocijenio je Vlahović.

Cdu se, kako je saopštio, principijelno i snažno zalaže za uspostavljanje svih potrebnih uslova i pravila za održavanje slobodnih izbora, čije će rezultate svi prihvatiti.

„Međutim, jasno i odlučno smo protiv toga da se politička kampanja u vezi izbora vodi na način koji ugrožava samu mogućnost da izbori budu organizovani u demokratskoj atmosferi i u regularnim uslovima“, rekao je Vlahović.

On je poručio da su Crnoj Gori potrebne promjene koje će čuvati i jačati njene demokratske institucije. „Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole“.

Bonus video: