Đukanović šalje inicijativu po Novoj godini: O povjerenju Vladi krajem januara

U slučaju da se Vladi izglasa nepovjerenje, što je malo vjerovatno, mandat se vraća predsjedniku Filipu Vujanoviću koji bi zatim predložio mandatara za satav novog kabineta
47 komentar(a)
Raško Konjević, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2015. 07:16h

Inicijativa o provjeri povjerenja Vladi na dnevni red Skupštine mogla bi doći u drugoj polovini januara.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvaćena inicijativa premijera Mila Đukanovića o ispitivanju povjerenja izvršnoj vlasti. Vlada je dužna da parlamentu predloži zakazivanje vanredne sjednice u roku od 15 dana nakon podnošenja inicijative, sa datumom održavanja i dnevnim redom.

Da bi Vlada opstala potrebno je da je podrži 41 poslanik. Vladajuća većina trenutno ima 44 predstavnika od kojih su 5 iz SDP-a. To znači da bi nepovjerenje Vladi moglo biti izglasano ukoliko partija Ranka Krivokapića ne podrži Vladu. Međutim, Vlada bi mogla opstati ukoliko je podrži Pozitivna koja broji 4 poslanika.

U slučaju da se Vladi izglasa nepovjerenje, što je malo vjerovatno, mandat se vraća predsjedniku Filipu Vujanoviću koji bi zatim predložio mandatara za satav novog kabineta.

Đukanović je juče nakon sjednice Vlade kazao da inicijativa ne može biti formalno pokrenuta tokom redovnog zasjedanja parlamenta, što znači da će je pokrenuti 1. januara.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević rekao je da je ta partija spremna i da bude opozicija.

On je kazao da SDP nije raspravljao o inicijativi i da je Vlada, za tu partiju, u tehničkom mandatu.

"Inicijativa o provjeri povjerenja Vladi može dati još jedan doprinos, uz pokrenuti parlamentarni dijalog u Skupštini u želji da se pronađu najbolja moguća rješenja kako bi se obezbijedili za najveći broj političkih participanata, fer i demokratski uslovi za izbore 2016. Incijativa će doći tokom vanrednog zasjedanja, a Vlada će imati podršku za sve ono što ima jasan državni interes, a što je uvijek izvan partijskog interesa”, rekao je Konjević.

On je podsjetio da je u toku parlamentarni dijalog: ”Da podsjetim, pravno politički model se ne može iznaći ako ne bude konsenzusa u parlamentu. A valjda nam je svima cilj da u kampanju uđemo sa političkom stabilnošću, kako bi iz nje ušli u novu fazu stabilnosti".

Upitan da li je moguće da DPS nađe drugu partiju za većinsku vlast, Konjević je rekao da bi to značilo prekrajanje političke volje i automatsko raspisivanje izbora. "SDP je spremna da bude i dio opozicije, jer je sve to dio političkog života", rekao je Konjević.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović rekao je ranije juče da inicijativa "odlična prilika i onima koji su svakodnevno plašili obaranjem Vlade da se konačno isprse i pokažu svoju političku hrabrost".

Bonus video: