Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe

“Neko ko u vladavini prava, kako se konstatuje, za jednu partiju po imenu i prezimenu DPS kupuje lične karte, neko ko još mnogo toga loše radi,” kazao je
46 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2015. 11:14h

Rezultati parlamentarnih izbora 2016. ne mogu dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u NATO, kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić za Radio Slobodnu Evropu, dodavši da će uticaj Rusije biti onoliko jak koliko Crna Gora bude slaba.

“Mislim da je ta većina koja je među građanima i među političkim subjektima stabilna. Da li će zato što DPS ode u opoziciju DPS biti protiv NATO-a? Neće,” smatra Krivokapić.

Na pitanje da li računa da će pro i anti NATO blok ostati ujednačeni u Skupštini, Krivokapić je kazao za RSE da mogu biti drugačije raspoređeni po partijama, ali da će ukupan broj poslanika za NATO biti i veći jer smo bliži NATO-u a i podrška raste.

Što se tiče pritiska Rusije u vezi članstva u NATO, šef Skupštine smatra da tu stvari zavise od Crne Gore.

“Bilo koja namjera spolja prema Crnoj Gori neće imati šanse ako mi razvijemo uz pomoć evropskih partnera ono što je naš vitalni interes - vladavinu prava, iz toga demokratiju, dalje institucije”.

Dodao je: “Ako budemo društvo gdje, ako bilo ko ima loše namjere prema Crnoj Gori, može kupiti medije, političare, biznis sektor, da bi ih upotrebljavao u političke svrhe onda ćemo biti slabiji. Ako ste slaba demokratija, ako ste korumpirano društvo, svako vas može polomiti”.

Kao primjer je naveo kralja Nikolu.

“Kralj Nikola je propustio da lojalnost kruni zamijeni lojalnošću institucijama. I 1918. se nije desila samo kao namjera spolja da se uništi i okupira Crna Gora nego zbog toga što Crna Gora nije imala demokratiju i narod se ojadio što su glavari otimali i tako je odbrana Crne Gore bila slaba.”

Na pitanje koliko je opasan za društvo u cjelini manir vlasti da sve što ima kritički ton proglasi antidržavnim stavom, Krivokapić je kazao da kad ste neuspješna Vlada onda prebacite krivicu na nekog drugog.

“I kad brojevi su protiv vas, onda tražite krivca. I to je naša konceptualna, rekao bih, razlika u toj Vladi. SDP je odgovoran politički subjekt koji konstatuje dobre stvari ali i loše da bi ih mijenjao. A neko pokušava da sve predstavi dobro iako ima problem sa činjenicama u toj priči. I onda je „blame game“, traženje krivca za vaše neuspjehe,” dodao je.

On se osvrnuo i na vladavinu prava.

“Neko ko u vladavini prava, kako se konstatuje, za jednu partiju po imenu i prezimenu DPS kupuje lične karte, neko ko još mnogo toga loše radi. Ako hoćete za istim stolom sa najboljima vi bar morate pokazati da ste elementarne stvari riješili. A vladavina prava je temelj države i interes svake države.”

Krivokapić je rekao da je sada u Skupštini dijalog o političkoj krizi koju je opisao kao jaku, a koja nije, kako ističe, nastala zbog Skupštine nego zbog onih koji vrše zloupotrebe, “zbog onih koji uništavaju temelj demokratije a to je volja građana da sami odluče ko će ih voditi.”

“Ovo je prvi put da su se okupili predsjednici političkih partija na dijalog o jednom pitanju u kratkoj istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori, i to je dokaz koliko je kriza duboka. Ali je i dokaz da postoji institucija gdje je povjerenje međunarodne zajednice koja je direktno stala iza inicijative parlamenta da se vodi dijalog oko tog pitanja, Evropska komisija i OEBS.”

Dijalog je, dodaje, dokaz da su i oni koji su ne rješenje problema nego problem zbog kojeg su se okupili postali svjesni da moraju da sarađuju.

“Bilo je skepse kad smo krenuli u taj proces, da je to vrijeme suzavca, da je to vrijeme nemira, da smo bili negativni hedlajnovi na svim evropskim i svjetskim stanicama. Sad imate jedan proces koji je produktivan, koji malim korakom, ali će stići do rezultata ako bude zrelosti svih nas da budemo odgovorni da damo građanima da odlučuju, jer krađa na izborima je poseban vid krađe.”

Krivokapić smatra da je zadnja ura da se taj problem riješi.

“A ako ne, Crna Gora ce ući u period nestabilnosti, nelegitimnosti svake vlasti, zastoja i građani će tek onda biti u teškoj poziciji”.

Bonus video: