Brajović: Uprijećemo prstom u svakog ko pokuša da se poigrava sa tekovinama 21. maja

"Nijesmo dozvolili da se sindrom "kolašinskog scenarija" proširi na čitavu Crnu Goru, kao što ćemo osujetiti i "makedonski", ali i svaki drugi scenario, koji je prijetnja našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima", kazao je Brajović na konvenciji SD u Pljevljima
87 pregleda 58 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 27.12.2015. 15:26h

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) su partija moderne, a ne radikalne i populističke ljevice, poručio je lider te partije na konvenciji SD u Pljevljima, na kojoj su izabrani delegati za prvi Kongres i kandidati za Glavni odbor.

Kako je saopšteno iz SD, Brajović je u svom obraćanju prisutnim članovima saopštio da su Pljevljaci masovnim pristupanjem Socijaldemokratama sačuvali izvornu socijaldenokratsku ideju u Pljevljima, da će SD biti ideološki predvodnik modernizacije politike u Crnoj Gori, kao i da će SD prvi uprijeti prstom u svakog ko pokuša da se zbog raznoraznih razloga poigrava sa tekovinama 21. maja.

U saopštenju se dodaje da je predsjednik SD na početku izlaganja izrazio zahvalnost Pljevljacima zbog masovnog uključivanja u Socijaldemokrate Crne Gore, i što na taj način nijesu dozvolili da se ideja socijaldemokratije izgubi u dnevnom politikanstvu i populizmu, i da postane žrtva neodgovornih pojedinaca koji su krenuli sa njom da se na neozbiljan način poigravaju.

"Međutim, jednako kao i vi, i u svim ostalim krajevima Crne Gore nas u SD-u prepoznaju kao prirodne nastavljače socijaldemokratske ideje. Zato smo i uspjeli da za svega nekoliko mjeseci formiramo odbore u svim opštinama u Crnoj Gori, kao i najveći broj odbora Foruma mladih i Foruma žena. To većini drugih, ni nakon višegodišnjeg postojanja, ne polazi za rukom. Zato i ne treba da nas čudi to što nam svakodnevno pristupa sve više članova, kako onih, koji su se zajedno sa nama, u našoj bivšoj partiji, borili za principe građanske, multietničke, državotvorne, evroatlantske politike, tako i sve više novih, mahom mlađih ljudi, koji upravo u nama prepoznaju ideološke predvodnike nove, moderne politike, koja je potrebna Crnoj Gori", podsjetio je Brajović.

On je dodao da je cilj SD moderna Crna Gora, a moderne Crne Gore nema bez modernizacije politike čiji će ideološki predvodnik biti upravo SD.

Po njegovim riječima, SD su partija koja pripada modernoj, a ne radikalnoj i populističkoj ljevici i partija koja koja ima jasnu politiku, jasnu viziju i ciljeve, kao i ljude koji su spremni da preuzmu inicijativu i odgovornost za konkretne projekte i kreiraju društvo i ambijent u kakvom žele da žive.

"Želja za modernizacijom politike je i osnovni razlog zbog kojeg Socijaldemokrate Crne Gore ulaze u politički život sa novom političkom kulturom, politikom dijaloga i uvažavanja, politikom koja umjesto da se bavi međusobnim etiketiranjima i optužbama, usmjerena je na programski sadržaj, na konkretna rješenja koja će našu zemlju učiniti boljom, a svakodnevni život našim građanima kvalitetnijim i ugodnijim. Zato ćemo umjesto politikanstva, na Kongresu zakazanom za 31. januar ponuditi konkretna rješenja, posebno u ekonomskoj sferi, na kojima ćemo čvrsto insitirati. Istrajavaćemo na politici konkretnih mjera usmjerenih na ravnomjeran ekonomski razvoj svih područja Crne Gore, politici preuzimanja odgovornosti i inicijative, politici koja će zaposliti ljude"- pojasnio je Brajović. Izdvojio je mlade kao posebnu ciljnu grupu, tokom obraćanja na izbornoj Konvenciji SD Pljevlja. Želja Socijaldemokrata je da ovaj dio populacije motivišu i mobilišu, kako bi ih podstakli da razvijaju i ostvaruju svoje ambicine. "Naš program ekonomskog razvoja zavisi u velikoj mjeri baš od naše sposobnosti da uspješno pokrenemo mlade ljude. Našoj privredi i našem društvu treba energija i inovativnost mladih, treba nam njihova želja za dokazivanjem i kreiranjem. Motivisanje i mobilizacija mladih će zbog toga biti jedan od primarnih ciljeva Socijaldemokrata Crne Gore"- najavio je Brajović.

On je kazao da je plan SD, da se nakon obnove nezavisnosti i dobijanja pozivnice za NATO Crna Gora okrene sljedećem velikom cilju – partnerstvu za snažni ekonomski razvoj, oko kojeg treba da se okupe napredne političke snage u Crnoj Gori, ali to ne znači da se ne treba baviti i drugim temama, i da SD neće biti prvi koji će uprijeti prstom u svakog ko pokuša da se poigrava sa tekovinama 21. maja.

"Zato nijesmo dozvolili da se sindrom "kolašinskog scenarija" proširi na čitavu Crnu Goru, kao što ćemo osujetiti i "makedonski", ali i svaki drugi scenario, koji je prijetnja našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima. Koketiranje sa partijama zarad sitnog političkog interesa, ili želje za nečijim trenutnim boljim pozicioniranjem na političkoj sceni ćemo razotkriti. Sa Socijaldemokratama Crne Gore će svi znati na čemu su, jer mi nećemo loviti u mutnom, niti ćemo se poigravati sa onim što smo teškom mukom decenijama, pa i vjekovima stvarali. Dakle, mi smo partija stručnih i odgovornih ljudi, a ne populista i neodgovornih političkih egzibicionista", poručio je Brajović.

Predsjednik SD je najavio i da je pred Socijaldemokratama Kongres koji će kako tvrdi tu partiju samo još više ojačati, kao i da će pretkongresne procedure proteći onako kako pravim socijaldemokratama i dolikuje, u atmosferi uzajamnog poštovanja, uvažavanja drugačijeg mišljenja, fer i demokratskih pravila.

"Svi naši članovi znaju da smo otvoreni forum za razmjenu mišljenja, u kojem svi bez izuzetka ravnopravno i u skladu sa svojim interesovanjima učestvuju, i daju svoj doprinos ostvarenju naše vizije - vizije građanske, multetničke, evroatlanstke, prosperitetne i bogatije Crne Gore, kojoj ćemo mi u Socijaldemokratama dati poseban pečat", zaključio je Brajović.

Na izbornoj Konvenciji SD Pljevlja, kojoj su pored Brajovića, prisustvovali i visoki funkcioneri te partije Damir Šehović, Kenan Hrapović, Đorđe Suhih, Marija Blagojević, Rada Koprivica, Goran Petrović i Nebojša Obradović, izabran je 191 delegat, među kojima je izabrano 25 delegata: Šećer Bajrović, Besalet Bošković, Bosović Said, Brković Emina, Čengić Admir, Čengić Fuad, Čolović Radoman, Čolović Saša, Delić Alma, Drnda Mejrema, Ernes Gadžo, Halilović Mersudin, Hurić Irma, Jovović Dragan, Kondo Kemal, Krvavac Jelena, Lalović Edo Erduan, Lojo Emir, Lojo Neira, Marković Nataša, Raščić Sanjin, Redžović Munir, Salihović Emina, Todorović Pero i Vučetić Zorica od 38 kandidata za Glavni odbor Socijaldemokrata Crne Gore.

Bonus video: