Pajović: Da prvo čujemo koalicione partnere u Vladi

"Ovdje nema mogućnosti za bilo kakve dileme, vodićemo računa prije svega o državnim a ne stranačkim interesima," objasnio je
62 pregleda 67 komentar(a)
Pozitivna Crne Gore, Darko Pajević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Pozitivna Crne Gore, Darko Pajević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 27.12.2015. 14:49h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović danas nije mogao da saopšti da li će ta partija uskratiti povjerenje kabinetu premijera Mila Đukanovića, navodeći da bi prije toga volio da čuje stav partija koje čine Vladu.

Pajović je na pres konferenciji rekao da je za najavu premijera da će narednih dana pokrenuti pitanje povjerenja Vladi čuo prije dva sata i da o tome nema stranačkog stava.

"Ovdje nema mogućnosti za bilo kakve dileme, vodićemo računa prije svega o državnim a ne stranačkim interesima," objasnio je.

Na pitanje da li to znači podrška Vladi s obzirom da Pozitivna podržava NATO integracije, lider Pozitivne je kazao da "on ne traži alibi i da će partija razmatrati koji su to stranački a koji državni interesi".

Pozitivna je danas formirala Politički savjet koji ima osam članova, od kojih je petoro iz partijskih redova a troje su nestranačke ličnosti.

Članovi Savjeta su Milić Joksimović, Borislav Boro Burić, Ranko Proroković, Mira Asanović, Rade Mihaljević I nestranačke ličnosti Miodrag Mijo Vučetić, Igor Dajković i Adem Velić.

Podržaćemo odluku o zakupu Kraljičine plaže, ukoliko budu prihvaćeni amandmani

Pozitivna Crna Gora podržaće Predlog odluke o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, ukoliko budu prihvaćeni amandmani koje je ta partija podnijela, rekao je Pajović.

"Pozitivna je predala amandmane i ukoliko oni budu prihvaćeni mi ćemo podržati tu odluku. U slučaju da se amandmani ne prihvate aposlutno podrške neće biti", kazao je Pajović.

On je rekao da nikakavih promjena u amandmanima neće biti.

"Oni su plod našeg višemjesečnog rada, ekonomskih analiza i to je ono za šta mi možemo da tvrdimo da su dobri za Crnu Goru", dodao je Pajović.

Pozitivna, kako je naveo, želi da zaštiti interese države.

"Želimo da riješimo problem po najmanju štetu, ne za Demokratsku partiju socijalista (DPS) i Socijaldemokratsku partiju (SDP), već za državu Crnu Goru. U slučaju potencijalne arbitraže šteta za Crnu Goru iznosila bi od 50 miliona do 100 miliona eura. Arbitraže su sastavni dio ugovora", saopštio je Pajović.

Na pitanje da li su u Pozitivnoj sigurni da amandmani mijenjaju suštinu onoga što su po mnogima štetni ugvori, Pajović je rekao da ukoliko oni budu odbijeni sijedi arbitražni proces od 50 do 100 miliona eura.

"Predlozima Pozitivne traže se trostruko veća ekonomska ulaganja i desetoprocentno izdvajanje za turističku promociju ne njegovog hotela već razvoja projekata na lokalnom nivou", kazao je Pajović.

On je rekao da je Pozitivna na taj način obavezala investitora da u mnogo značajnijoj mjeri ulaže u sam projekat.

Pozitivna je, kako je dodao, postavila rokove za izdavanje dozvole i za izgradnju potencijalnog hotela i predožila da bilo kakvim neispunjavanjem makar jednog amandmana apsolutno prestaju da važi i aneks i sve ostale odluke.

"Pokušali smo da zaštitimo državni interes onako kako ga mi doživljavamo. Da li je to idealno, reći ću vam ne. Vapaje u javnosti koje imamo o navodnoj urbanizaciji Miločera, o navodno najljepšem parčetu obale, a to nije obala to je rupa, koja ima s jedne strane pogled na brdo, s druge strane pogled na brdo, i zbog te rupe gdje je neko odlučio nešto da gradi, nama nad glavom visi arbitraža", poručio je Pajović.

On je saopštio da je Pozitivna spremna da prihvati predloge onih koji možda imaju drugačije rješenje.

“Ako neko ima bolje rješenja, evo tu smo otvoreni da nam kažu. Ako neko zna bolji model da se ekonomski zaštitimo od ekonomske štete mi smo otvoreni za to”, kazao je Pajović.

Aneksom ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža predviđeno je da se kompaniji Adriatic properties produži zakup sa 30 na 42 godine, kao i da se smanji iznos zakupa. Aneks je Vlada usvojila na sjednici 29. novembra 2012. godine. Ugovor o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi zaključen je 31. januara 2007. godine.

Poslanici bi sjutra trebalo da pored aneksa ugovora o Kraljičinoj plaži glasaju i o ugovoru o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Pajović je kazao da će o odluci o Mamuli razgovarati na stranačkim organima.

Ugovorom, koji bi trebalo da realizuje kompanija Orascom, predviđen je period zakupa od 49 godina. Vizija projekta je da se obnovi tvrđava Mamula, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo - hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development.

Bonus video: