Predsjednik Opštine novac isplaćuje samo svojim partijskim drugovima

Đačić, tvrde u opoziciji, drugi mjesec zaredom odbija da isplati naknadu odbornicima DF-a, SNP-a i Pokreta za Pljevlja
4 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 26.12.2015. 20:35h

Opozicioni odbornici u pljevaljskom parlamentu podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv predsjednika Opštine Mirka Đačića, optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja i diskriminaciju prilikom isplate odborničkih naknada.

Đačić, tvrde u opoziciji, drugi mjesec zaredom odbija da isplati naknadu odbornicima DF-a, SNP-a i Pokreta za Pljevlja.

Na drugoj strani, prvi čovjek Opštine naknade je isplatio svojim partijskim drugovima - odbornicima DPS-a, Bošnjačke stranke, SDP-a i bivšoj odbornici SNP-a Olgici Otašević.

“Okrivljeni je kao odgovorno lice za sprovođenje budžeta Opštine, isplatio naknade za oktobar i novembar samo odbornicima vladajuće većine i odbornici Otašević. Takvim postupkom, doveo je u neravnopravan položaj odbornike... Radnje krivičnih djela izvršene su direktnim umišljajem, jer je okrivljeni isplatu naknada odobravao prvo za oktobar, a tek nakon proteka vremena i za novembar, što se ne može pravdati nedostatkom sredstava, već isključivo namjerom dovođenja odbornika u neravnopravan položaj”, piše u obrazloženju prijave, koju je potpisalo 15 opozicionih odbornika.

Odbornik DF-a Bojan Strunjaš jedini nije potpisao prijavu i obrazložio da mu smeta Đačićev postupak, ali da to “nije dovoljan razlog da se podnese krivična prijava protiv predsjednika Opštine”.

U opoziciji tvrde da uskraćivanje naknada Đačić nije mogao pravdati bojkotom redovnih zasjedanja parlamenta opozicionih klubova, jer se sredstva za rad odbornika ne opredjeljuju u zavisnosti od vremena provedenog na sjednicama.

„Predsjednik nema pravo da se miješa, kontroliše ili nadzire rad odbornika, procjenjuje da li im pripada naknada za rad u Skupštini. Predsjednik nema pravo da razdvaja odbornike i zavisno od političke pripadnosti uskraćuje i ograničava njihova prava. Rad odbornika ne odnosi se isključivo na plenarna zasjedanja, već i na rad kroz skupštinske odbore, učešće na javnim raspravama, podnošenje inicijativa, saopštenja... Isplaćujući samo naknade odbornicima koji su ga izabrali ili bili politički podobni, povrijedio je Ustav, izvršio direktnu političku korupciju i kroz zloupotrebu položaja, direktnim umišljajem obustavio isplatu naknada političkim neistomišljenicima. Opozicioni odbornici za svoj rad ne odgovaraju predsjedniku Opštine, već građanima Pljevalja”, piše u zajedničkom saopštenju.

Bonus video: