Ko će voditi SDP Budva u izbornoj godini?

Nezvanično je rečeno da je Odbor skroz podijeljen, jer oba kandidata čvrsto drže pozicije među “svojim ” članovima . . .
111 pregleda 14 komentar(a)
Mihailo Đurović, Foto: Vuk Lajović
Mihailo Đurović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.12.2015. 06:34h

Budvanski članovi Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije danas bi trebalo da odluči ko će biti novi lider te partije u metropoli turizma.

Time će 37 članova odlučiti ko će predvoditi partiju u izbornoj 2016. goidni u Budvi.

Vrh partije pozitivno se izjasnio o dvije pristigle kandidature - dosadašnjeg predsjednika SDP Budve i aktulenog direktora Morskog dobra Mihaila Đurovića i kandidaturi nekadašnjeg potpredsjednika Opštine Budva Ljubomira Filipovića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Opštinski odbor više je nego podijeljen, odnosno oba kandidata čvrsto drže pozicije među “svojim” članovima.

Đurović je rukovodio partijom u prethodne četiri godine, dok je ta partija bila u čvrstoj koaliciji sa DPS-om.

SDP je sa strankom DPS pobijedio na izborima 2005. i od tada pa do avgusta 2015. zajedno su rukovodili gradom.

U to vrijeme, prema informacijama iz Specijalnog tužilaštva, budžet Budve malverzacijama je oštećen za desetine miliona eura, zbog čega je u pritvoru završilo desetak opštinskih funkcionera, uglavnom iz redova DPS, među kojima i dva bivša gradonačelnika.

Đurović je, obavljajući desetak godina funkciju opštinskog sekretara za finansije, napravio jak politički uticaj.

Iz opozicije su godinama spočitavali da je SDP obezbjeđivao političku korist od gazdovanja tim javnim preduzećem, iz te stranke su to redovno demantovali.

Filipović je na mjesto potpredsjednika izabran 2013. godine.

On je za mandata ispoljavao opozicioni kurs i upravo on je izazvao potres na budvanskoj političkoj sceni ali i državnom nivou, kada je povukao potpis na ugovor o prodaji opštinske zemlje u Dubovici, arapskoj Rojal grupi.

Filipović je ocijenio da je ugovor štetan, pa je takav njegov stav ocijenjen neprijateljskim od strane lokalnog DPS-a.

Filipović se naknadno na prtijskim organim suprotstavio izboru Srđe Popovića na mjesto predsjednika Opštine. Odbornici SDP bili su suzdržni kada se glasalo o Popoviću, zahtijevajući da se raspusti skupštinski saziv i raspišu izbori.

Iz DPS-a su odgovorili raskidom koalicije, a zatim i smjenom svih SDP-a kadrova sa opštinskih funkcije.

Bonus video: