Ministarka šalje majke DPS-u?

U zahtjevu za naknadu majkama sa troje ili više djece potrebno upisati mjesnu zajednicu koje opozicija označava kao ćelije DPS-a
58 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2015. 06:29h

U Zahtjevu za ostvarivanje naknada majkama sa troje ili više djece, koji se podnosi centrima za socijalni rad, potrebno je, između ostalog, upisati mjesnu zajednicu i zanimanje djece, što opozicija vidi kao način za izborne zlopotrebe DPS-a.

Poslanik SDP-a Izet Bralić najavio je da će od ministarke rada Zorice Bebe Kovačević tražiti objašnjenje. Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je jedan od predlagača zakona, podsjeća da bi DPS trebalo da se sjeti “ruke pravde koja je počela da djeluje ako majke bude koristio da obezbijedi političku podršku za izbore”. Poslanik Pozitivne Srđan Perić je ocijenio da “sve liči na vođenje evidencije koja se ne zahtijeva Zakonom, a koja može biti upotrijebljena u druge svrhe, recimo predizborne”.

U rubrici lični podaci, pored imena, etničke pripadnosti, traže se i mjesne zajednice, iako postoji i pitanje o adresi stanovanja. Opozicija je mjesne zajednice označila kao ćelije DPS-a. Predsjednike MZ u Podgorici je postavljao gradonačelnik o čemu su, između ostalog, razgovarali i lideri partija u okviru parlamentarnog dijaloga. Osim toga, na prošlim izborima bili su sporni centri za socijalni rad, a dio aktivista iz DPS-a u Pljevljima je osuđen u aferi jednokratnih novčanih pomoći pred izbore.

Damjanović je podsjetio da je zakon usvojen još u julu a da je Vlada ćutala i očekivala da ga Ustavni sud obori. ”U decembru su se sjetili da sve treba pripremiti... Ako se desi da DPS pokuša da majke iskoristi za eventualnu kampanju da bi dobili političku podršku, podsjećam ih da partije imaju mreže na terenu i da ćemo motriti šta rade”, upozorava on i dodao da očekuje da se jave i majke.

Izet Bralić, takođe, inicijator zakona, upozorava da “mjesne zajednice u najmanju ruku otvaraju dilemu i pitanje zašto je to potrebno”. Perić je zaključio da ovo nije dobro za uspostavljanje povjerenja u izborni proces i pozvao Agenciju za zaštitu ličnih podataka da reaguje, jer se “građankama i građanima sprečava pravo na privatnost”.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka “Vijestima” je rečeno da će “izvršiti nadzor u što skorijem roku”. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanja zbog čega su na formularima sporna pitanja.

Bralić: Ako je nekome cilj da se prebrojavamo, neće uspjeti

“SDP će već sjutra, tražiti da se iz formulara izbriše rubrika etnička pripadnost”, najavio je Izet Bralić.

“Ne vidim nijedan razlog zbog koga bi nekom bilo potrebno da zna etničku pripadnost majke koja će ostvariti pravo na doživotnu naknadu. Čak smatram, kao jedan od potpisnika Zakona, da je ovo i nepotebno i protivzakonito i da nije u skladu sa Ustavom u kome su jamči puna ravnopravnost građanima bez obzira na etničku pripadnost. Ako je nekome namjera da se na ovaj način prebrojavamo po Crnoj Gori, budite sigurni da neće uspjeti u današnjoj Crnoj Gori”, rekao je poslanik SDP-a. On smatra da je zahtjev iz forkular u kojem se traži etnička pripadnost apsolutno nezakonit.

Bonus video: