Bečić: Očigledan je strah Đukanovića od finiša pregovaračkog procesa

"Nas intersuje pobjeda nad Đukanovićem i svim pošastima koje je posijao za ovih 25 godina, a ne borba za funkcije, privilegije i mandate u okviru opozicije"
59 komentar(a)
Aleksa Bečić, Demokrate, Foto: Siniša Luković
Aleksa Bečić, Demokrate, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.12.2015. 15:21h

Jučerašnja izjava predsjednika DPS-a i najvećem političkom laiku jasno je pokazala kolika je potreba Đukanovića za samohrabrenjem i bježanjem od stvarnosti u kojoj se nalazi. Međutim, stvarnost je po njega drugačija i biće sve teža, jer majstoru izbornih zloupotreba i vinovniku tragičnog stanja u kome se nalazi Crna Gora i njeni građani sužava se prostor za akrobacije i simuliranje. Pritisak je sve veći kako iznutra, tako i spolja, najbliže saradnike ne uspijeva spasiti i zvanično se proglašavaju za šefove lokalnih kriminalnih grupa, prostor za izborne zloupotrebe se polako, ali sigurno sužava, obruč se steže pa je samim tim strah i dezorjentacija sve veća, kazao je Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore.

Bečić navodi da "Đukanović osjeća strah od finiša pregovaračkog procesa, jer mu je jasno da vrijeme pokradenih izbora mora biti prošlost, odnosno da bez eliminisnja zloupotreba i poštovanja zakona ne može biti izbora koji će biti priznati od strane domaće i međunarodne zajednice".

"Vidljiva je nervoza kod mnogih od konkretnih rezultata političkog dijaloga i postepene realizacije Plana Demokrata, jer ulazak opozicije u upravne odbore javnih preduzeća zbog kontrole i blokade zloupotreba, izbor rukovodstava mjesnih zajednica od strane građana, a ne od strane funkcionera DPS-a, nakon 20-ak godina, nabavka uređaja za elektronsku identifikaciju birača, AFIS sistema sa ciljem eliminisanja zloupotreba prilikom izdavanja ličnih karata i druguog predstavljaju samo početne rezultati na putu dolaska do najsloženijih pitanja, mehanizama i rješenja koji će blokirati brojne druge zloupotrebe i mahinacije DPS-a", kazao je Bečić.

Đukanović je, dodaje on, "ponovo zaboravio da DPS nema 41 poslanika u Skupštini Crne Gore".

"Niko se ne može ucjenjivački postavljati, jer od bilo kog političkog subjekta pojedinačno ne zavisi finiš ovog procesa. Saopštavajući da partije koje nijesu postojale i učestvovale na izborima ne mogu učestovati u prelaznoj Vladi, zaboravio je da on trenutno vrši vlast na državnom i lokalnom nivou sa partijom koja je poslednja osnovana u Crnoj Gori i nije učestvovala na bilo kojim izborima. Zaboravio je i da su Demokrate predložile nestranačku Vladu kao model koji ni na najneutralniji način sproveo svoj dio nadležnosti u predizbornom i izbornom procesu. Međutim, imajući u vidu da Đukanoviću u Vladi smetaju Demokrate, Demos i Ura, Demokrate nemaju ništa protiv da samo partije koje su učestvovale na izborma sačinjavaju prelaznu Vladu. Demokrate, u tom slučaju, sve resore koji joj eventualno pripadnu ustupaju DF-u i SNP-u. Naši poslanici će u Skupštini Crne Gore bez dileme podržati takvu Vladu", navodi on.

Bečić je kazao da se Demokratska Crna Gora neće baviti opozicijom.

"Nas intersuje pobjeda nad Đukanovićem i svim pošastima koje je posijao za ovih 25 godina, a ne borba za funkcije, privilegije i mandate u okviru opozicije. Ponavljam po ko zna koji put da napad opozicije na opoziciju uvijek zaslužuje prezir, a posebno ako napadi dolaze od onih koji decenijama pokušavaju, ali ne uspijevaju promijeniti vlast, a napade usmjeravaju ka novim, čistim i nekompromitovanim strukturama koje predstavljaju najveću opasnost DPS-u".

Bonus video: