Medojević: Ostatak opozicije bliži DPS-u nego DF-u

„Šatore smo pokazali u nedjelju kao simbol mirne i demokratske borbe, i sjutra će nekoliko šatora biti postavljeno ispred naše bine, a kad ćemo te šatore razapeti ovdje na slobodnoj teritoriji, o tome će odluku donijeti isključivo Predsjedništvo DF i apsolutno nas ne interesuje šta misli neki direktor komunalne policije“, poručio je Medojević
140 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2015. 18:19h

Opozicija je, prihvatanjem razgovora u parlamentu, pristala na odlaganje rješenja, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF) i poručeno da su njihove kolege očigledno bliže Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nego borbi DF-a za slobodne i fer izbore.

DF je, kako je rekao član Predsjedništva Nebojša Medojević, nezadovoljan rezultatom jučerašnjih razgovora u parlamentu.

„Opozicija je juče odustala od ranijeg zajedničkog opozicionog zahtjeva, prelazne vlade, i prihvatila da učestvuje u nekim pregovorima o mjesnim zajednicama, upravnim odborima, vodovodima, kanalizacijama, što je za nas iz DF-a neprihvatljivo“, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

Iz DF-a su pozvali građane Crne Gore, koji nijesu zadovoljni stanjem u zemlji, da im se pridruže u nastavku politike protesta i dođu sjutra ispred parlamenta u 18 sati.

Sjutrašnji skup će, kako je najavljeno, nastaviti šetnjom do Javnog servisa, gdje će iskazati svoj protest zbog uređivačke politike i, kako je rekao Medojević, neistina kojima Javni servis obasipa javnost kad je u pitanju politika DF-a.

Medojević je, upitan da hoće li postaviti šatore, kazao da će DF proteste organizovati onako kako ih oni planiraju i da proteste neće kreirati ni vlast, ni komunalna policija ni, kako je rekao, neke strane ambasade.

„Mi ćemo organizovati proteste onako kako mislimo da je najbolje i šatore smo pokazali u nedjelju kao simbol mirne i demokratske borbe, i sjutra će nekoliko šatora biti postavljeno ispred naše bine, a kad ćemo te šatore razapeti ovdje na slobodnoj teritoriji, o tome će odluku donijeti isključivo Predsjedništvo DF i apsolutno nas ne interesuje šta misli neki direktor komunalne policije“, poručio je Medojević.

Komunalna policija je, kako je rekao, 17. oktobra protivzakonito rasturila njihov kamp. „Ali nijesu uništili duh tog kampa i kad će se vratiti kamp na ovaj bulevar biće isključivo politička odluka i procjena DF-a“.

On smatra da je opozicija trebalo da iskaže minimum solidarnosti sa političkom akcijom DF-a i pridruži se njihovim protestima.

Medojević je rekao da nijesu saglasni sa izjavom predsjednika, kako je kazao, kvazi parlamenta Ranka Krivokapića, da je prelazna vlada rezultanta pregovora.

Medojević je rekao da je prelazna vlada početak bilo kakvog dijaloga, a rezultanta treba da budu fer i pošteni izbori.

„Predsjedništvo DF-a smatra da Crna Gora nema vremena za čekanje i da je ostatak opozicije, prihvatanjem učestvovanja u pregovorima koji samo troše naše vrijeme i nijesu pregovori za formiranje prelazne vlade, u stvari postao dekor jedne nove izborne krađe koju diktator priprema u narednom periodu“, kazao je on.

Medojevića je rekao da je očigledno da je ostatak opozicije, prihvatanjem besmislenih dijaloga o upravim odborima vodovoda i kanalizacija, deponijama, mjesnim zajednicama, u stvari prihvatio politiku odlaganja rješenja i, kako je kazao, izigravanja opozicione javnosti u Crnoj Gori.

„DF ne želi u tome da učestvuje. Upozoravamo ostatak opozicije da na taj način postaju dekor vladajućeg režima i da donose odluke na štetu građana i države Crne Gore“, naveo je Medojević.

Kako je rekao, sve partije, koje sebe zovu opozicionim, preuzimaju ogromnu odgovornost ukoliko prihvate tu „politiku diktatora koju on sprovodi preko Krivokapića“, da se stalnim odlaganjem rješenja prihvataju još jedni izbori na kojima će opet biti isti mehanizmi kao iz afere Snimak.

„Vidimo da su kolege iz opozicije očigledno bliže DPS-u i spremne na pregovore, dilove i trgovine sa DPS-om nego DF-u, i našoj borbi za slobodne i fer izbore“, dodao je Medojević.

On je rekao da je kompletna opozicija ranije zaključila da se izbori kradu po principima iz afere Snimak i da je prelazna vlada jedini mehanizam da se spriječi krađa.

„Jako je važno kad je opozicija spremna da stane iza tih zahteva, i vidimo da je ostatak opozicije spreman na odlaganje, na kupovinu vremena, a Crna Gora nema baš puno vremena. Stanje u zemlji je dramatično, politička kriza je duboka i mi trebamo brzo rješenje“, saopštio je Medojević.

Kako je kazao, jedino što su očekivali od opozicije je da u ponedjeljak ispostavi zajednički zahtjev,a to je prelazna vlada i pregovori o njoj.

„Odlaganje odgovara režimu, režim nema odgovor na političke zahtjeve DF-a i naš metod borbe. Kolegama iz opozicije u ovom trenutku je bliži DPS i besmisleni pregovori, nego DF i protesti koje sprovodimo“, poručio je Medojević.

Bonus video: