Milić: Očekujemo odgovor o prelaznoj vladi

Milić je podsjetio da je cijela opozicija još početkom februara podržala legitimnu vladu prelaznog karaktera, a u međuvremenu je, kako je kazao, to podržao i poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović
19 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.12.2015. 13:27h

Socijalistička narodna partija (SNP) insistira da učesnici današnjeg sastanka kod predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, odgovore koji je to pravno-politički model po kojem će se sprovoditi izborno zakonodavstvo na narednim izborima, kazao je predsjednik te stranke, Srđan Milić.

Milić je ranije napustio sastanak lidera partija sa Krivokapićem zbog toga što je, kako je kazao, imao obaveza.

On je podsjetio da je na prethodnom sastanku dogovoreno da se danas razgovara o pravno političkom modelu kojim će se definisati ko će sprovoditi izborne aktivnosti za naredne lokalne i parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

„Na tom sastanku smo se konsenzusom dogovorili da ćemo 21. decembra dobiti odgovor na pitanje kakav je pravno-politički model, odnosno da li imamo za naredni period legitimnu vladu prelaznog karaktera, kao subjekt koji će kontrolisati, nadzirati i sprovoditi izbore“, precizirao je Milić.

On je rekao da je danas od kolega zatražio da od te teme „ne pobjegnu“, nego da odgovore na to pitanje.

„I ja očekujem u toku dana da, naročito kolege iz parlamentarne većine, odgovore na to pitanje“, dodao je Milić.

On je podsjetio da je cijela opozicija još početkom februara podržala legitimnu vladu prelaznog karaktera, a u međuvremenu je, kako je kazao, to podržao i poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović.

„Sada ostaje samo da se odgovori na pitanje da li imamo 41 poslanika koji bi u ovom domu podržao jednu takvu vladu“, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, legitimno je i da njegove kolege koje su ostale na sastanku i ne odgovore na to pitanje.

„Ali bi bilo nekorektno, u odnosu na sve ono što smo dogovorili da će biti predmet razgovora“, dodao je Milić.

On je rekao da je veoma bitna činjenica i da je prije nekoliko dana pritvoren i predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista, Svetozar Marović.

„To je dodatno usložilo čitavu situaciju, uz nespornu činjenicu da jer Radna grupa koja je počela sa radom nakon našeg prethodnog sastanka pokazala gdje se nalaze problemi i dijagnostifikovala“, rekao je Milić.

On je kazao da je kolegama predložio da Radna grupa nastavi sa radom, bez obzira na to kakav će biti njihov odgovor danas o prelaznoj vladi.

Milić je rekao da je koopredsjedavajući Radne Grupe iz SNP-a, Spasoje Kovačević, dobio punu podršku partijskih organa za to što nije glasao za izvještaj tog tijela.

„Jer takav izvještaj je pokušaj da se sakrije direktna odgovornost onoga ko je bio glavna opstrukcija u primjeni važećih zakona, a to je Vlada Crne Gore“, naglasio je on, navodeći da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) kasnilo sa ispunjavanjem obaveza.

Milić je kazao da, ako se danas preskoči činjenica da je Radna grupa definisala da je Vlada najodgovornija za nesprovođenje daljih zakona, postavlja se pitanje smisla daljega rada, ukoliko se ne dobije odgovor na pitanje da li neko u Crnoj Gori smatra da sadašnja Vlada i dalje radi taj posao.

On je rekao da je Krivokapić na prethodnom sastanku najavio da će dva dana nakon dobijanja pozivnice u NATO pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

„Nakon toga je predsjednik DPS-a (Milo Đukanović) rekao, ako Krivokapić to ne uradi, da će on dva dana nakon toga pokrenutii pitanje nepovjerenja Vladi u Skupštini. E sad, ili pozivnica nije došla, ili neko žestoko govori neistine u Crnoj Gori“, naveo je Milić.

On je poručio onima koji misle da će SNP „biti dekor nekome da jedno priča na sastancima, a da će se baviti pitanjima koja jesu važna, ali nijesu prioritetna, grdno se varaju“.

„SNP insistira na odgovoru na pitanje koji je to pravno-politički model koji će sprovoditi sve ono što bude definisala Radna grupa“, naglasio je Milić.

Na pitanje da li će predstavnici SNP-a i dalje participirati u Radnoj grupi ako ona nastavi sa radom, i da li će on kao lider stranke učestvovati u parlamentarnom dijalogu ukoliko danas ne bude odgovora na pitanje o prelaznoj vladi, on je rekao da je ostalo mnogo posla, i da Radna grupa treba da nastavi sa radom.

„Ako Radna grupa nastavi sa radom, apsolutno će u njemu učestvovati predstavnik SNP-a. A moj odgovor na to pitanje ćete dobiti nakon što se moje kolege koje učestvuju na današnjem sastanku izjasne po osnovu predloga, jer ne bih ništa prejudicirao“, kazao je Milić.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu koji je Demokratski front uputio ostatku opozicije, da se pridruže protestima ukoliko na današnjem sastanku ne bude dogovora o prelaznoj vladi, on je rekao da se nije prepoznao u tom pozivu.

„Zato što SNP i ja nikad nijesmo bili ostatak nečega, nego smo bili i ljudi i partija sa punim subjektivitetom i legitimitetom. Drugo, znali smo uvijek gdje treba da budemo, i u mjeri i na način koji bude od nas zahtijevala obaveza koju smo definisali 24. oktobra na opštenarodnom protestu, tamo ćemo i biti“, poručio je Milić.

Bonus video: