HRA: Skupština da reaguje zbog prijetnji Radulovića "Vijestima"

U toj organizaciji smatraju da je postupak neophodan posebno zato što je u tom konkretnom slučaju izostalo izvinjenje i poslanika i stranke koju Radulović predstavlja u Skupštini.
4 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2015. 13:16h

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Skupštinu da reaguje povodom incidenta u prostorijama Vijesti, kada je poslanik Branko Radulović vrijeđao zaposlene u tom mediju i prijetio im.

HRA je 15. decembra uputila pismo predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, kao i predsjedniku Odbora za ljudska prava i slobode, Halilu Dukoviću, s pitanjem da li će protiv Radulovića biti pokrenut postupak zbog povrede Etičkog kodeksa poslanika.

HRA smatra da je neophodno da nadležni Odbor za ljudska prava sprovede postupak u skladu sa Kodeksom, da bi se takvo ponašanje poslanika ubuduće spriječilo.

„Iako predviđene sankcije za kršenje Etičkog kodeksa poslanika – opomena i udaljenje sa sjednica Skupštine – u ovom slučaju ne bi imale efekta, jer koalicija Demokratski front, odnosno Pokret za promjene, stranka čiji je poslanik profesor Radulović, ne učestvuje u radu Skupštine“, dodali su iz HRA.

U toj organizaciji smatraju da je postupak neophodan posebno zato što je u tom konkretnom slučaju izostalo izvinjenje i poslanika i stranke koju Radulović predstavlja u Skupštini.

U pismu koje je izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević, uputila Krivokapiću, navodi se da u HRA smatraju da bi bilo važno da parlament reaguje na postupanja poslanika koja očigledno nijesu u skladu sa Etičkim kodeksom poslanika, ugrožavaju slobodu izražavanja i ne podržavaju primjenu zakona koje Skupština usvaja.

„Poslanici bi trebalo da promovišu standarde ljudskih prava koji obavezuju Crnu Goru, koji se nalaze u zakonima, Ustavu i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i praksi Evropskog suda za ljudska prava“, navodi se u pismu.

Gorjanc Prelević dodaje da je taj Evropski sud, u svojoj praksi, istakao da političari treba da ispolje posebnu toleranciju prema javnoj kritici.

„Ovo ne znači da su poslanici lišeni mogućnosti da traže sudsku zaštitu i u slučaju klevete i uvrede, ali svakako ne bi smjeli da novinarima prijete nasiljem. Skupština bi posebno trebalo da sprečava svaku promociju fizičkog obračuna sa neistomišljenicima, kako u zgradi Skupštine, tako i van nje“, poručila je ona.

HRA se, kako se navodi u pismu, zalaže za to da se novinarima obezbijedi bezbjedno okruženje za njihov rad.

Bonus video: