DPS u ozbiljnim problemima zbog hapšenja

Analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da će hapšenja značajno uticati na predizborne planove DPS-a
63 pregleda 36 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.12.2015. 06:49h

Rejting Demokratske partije socijalista (DPS) mogao bi pasti nakon hapšenja doskorašnjeg drugog čovjeka partije i aktuelnog predsjednika Političkog savjeta te partije Svetozara Marovića.

Na to ukazuju rezultati izbora DPS-a u Budvi prije i nakon afera koje su počele da tresu grad - bastion vladajuće partije krajem 2010. Podrška toj partiji, odnosno koaliciji sa SDP-om od izbora 2009. do onih 2014. pala je za 1.700 glasova, odnosno oko 27 odsto.

Osim toga, predstavnici civilnog sektora i opozicije ocjenjuju da bi hapšenjem Marovića i nekoliko budvanskih funkcionera i članova GO DPS mogla da bude uzdrmana i infrastruktura ne samo u Budvi, već i šire, s obzirom na to da se Marović bavio organizacionim poslom u partiji.

Analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da će hapšenja značajno uticati na predizborne planove DPS-a.

"Veliki dio partijske infrastrukture se oslanjao na grupaciju pod kontrolom Marovića. No, to ne znači da je Marović zadržao kontrolu nad njima, niti znači da će svi pripadnici njegove grupe otkazati podršku DPS-u. Najveći dio njih će nastaviti da radi sa onima u čijim rukama je trenutno moć. No, svakako da će sadašnja DPS struktura ipak biti okrnjena", rekao je Vujović.

Funkcioner Demosa Dragiša Janjušević ocijenio je da hapšenja funkcionera mogu dovesti i do nepovjerenja unutar same partije. "Može doći i do nepovjerenja unutar same partije, Tužilaštvo je na ispitu jer Marović neće biti krajnja tačka u smislu da je on najviši politički funkcioner u ovakvoj situaciji. Te stvari su se mogle čitati iz kongresa DPS-a gdje je Đukanović sam sebe postavio na partijski pijedestal, sa svojim zamjenikom Duškom Markovićem, ostali su na istom, nižem nivou. Ako Tužilaštvo nastavi da radi, takvi procesi će se desiti u DPS-u", rekao je Janjušević "Vijestima".

On je kazao da je DPS sada sigurno u problemu. "Evidentno je čitavoj javnosti, a tiče se zloupotreba funkcija najviših partijskih funkcionera, normalno je da pada podrška, pogotovo kada se nalazimo u teškom socio-ekonomskom momentu. Rad na novom izbornom zakonodavstvu im dodatno komplikuje situaciju", rekao je Janjušević.

On je podsjetio da su u nekoliko opština gradonačelnici i funkcioneri DPS-a predmeti istraga tužilaštva i sudskih procesa zbog navodnih zloupotreba položaja: ”Vidjećemo da li će Tužilaštvo i sudstvo odraditi svoj dio posla i da li Crna Gora konačno dobija obrise države".

Ubjeđivaće birače da ovo nije samo smjena klanova u Budvi

Kada je u pitanju podrška birača, kaže Vujović, ne treba zanemariti frustriranost velikog dijela građana stepenom moći kojom je raspolagao Marovićev klan.

"Mnogi su u Budvi vjerovali da je ovakav ishod nemoguć. Sada, još uvijek ne baš javno, odobravaju posljednja dešavanja. Stoga ishod izbora će u velikoj mjeri zavisiti od toga koliko će DPS biti uspješan da predstavi ovaj potez budvanskim biračima. Ukoliko ih ubijedi da ovo nije samo smjena klanova može se nadati uspjehu, u suprotnom bi se mogao suočiti sa porazom u ovom gradu", rekao je Vujović za "Vijesti".

Bonus video: