Rakčević: Ikonografija i poruke sa anti-NATO skupova su najpoželjnji dar za Đukanovića

Rakčević je kazao i da se vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) u susret izborima i zahtjevnoj fazi evroatlantskih integracija, kao što je to činila i do sada, želi predstaviti kao jedini garant mira, stabilnosti i zapadnog kursa
96 pregleda 30 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2015. 16:15h

U NATO se ne prima jedna partija ili njen lider, već u taj klub ulaze društvo i država, kazao je lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da se prilikom odluke o pozivnici Crnoj Gori zbog geostrateške pozicije "gledalo kroz prste".

"Mislim da će se u narednom periodu sve više isticati potreba ostvarivanja mjerljivih rezultata u vladavini prava. Tražiće se pravosnažne presude u procesu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nažalost po demokratske kapacitete Crne Gore, ako želimo realno da vidimo našu poziciju i potencijale, u procesu demokratizacije i oslobađanja društva, koje doživljavam kao zarobljeno, ogroman doprinos su u proteklim godinama imali zahtjevi i preporuke iz Evropske unije i Vašingotna. Ono što je važno je da u Crnoj Gori mora postojati većinska volja za članstvo u klubu i moramo dijeliti dominantne vrijednosti država članica Alijanse", kazao je Rakčević.

On je kazao i da se vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) u susret izborima i zahtjevnoj fazi evroatlantskih integracija, kao što je to činila i do sada, želi predstaviti kao jedini garant mira, stabilnosti i zapadnog kursa.

Lider Ure smatra i da ima okolnosti koje idu na ruku takvoj politici DPS-a, koja je prema njegovim riječima, farsična.

"To, normalno, nije tačno. Naprotiv, ponašanje i činjenje Demokratske partije socijalista je vrlo često upravo najveći problem uspostavljanja pravne države i oporavka Crne Gore. Pod broj dva, u Crnoj Gori mora postojati jasna, vidljiva, kredibilna alternativa koja nije antizapadno orjentisana, koja neće mijenjati spoljnopolitičke prioritete Crne Gore. Apsurno je očekivati da će 28 članica NATO-a i ukupno taj klub razumjeti i podržati pormjene koje bi dolazile sa antizapadnih i radikalnih anti-NATO pozicija. Jasno da je najveći dio tih država članica NATO-a i dio Evropske unije. Nije sporno nečije demokratsko pravo da bude protiv članstva Crne Gore u NATO alijansi. Ali je radikalizacija, ikonografija, poruke sa tih anti-NATO skupova, po mom viđenju, najveći i najpoželniji dar za vlast DPS-a i Mila Đukanovića", navodi Rakčević za Radio Slobodna Evropa.

Bonus video: