Đukanović: Samo prelazna vlada može riješiti krupne nedostatke

"Fotografije birača i ostali podaci mogu da se koriste na biračkim mjestima, a otisci prstiju navodno ne mogu jer bi, po mišljenju MUP-a, mogli biti zloupotrijebljeni. Danas, predstavnica MUP-a sa ponosom saopštava da se podaci koji će se nalaziti na elektronskom uređaju ne mogu zloupotrijebiti i da su potpuno zaštićeni"
79 pregleda 11 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.12.2015. 14:14h

Radna grupa ne može riješiti niz krupnih nedostataka, već samo prelazna vlada, ocijenio je predsjednik Kluba poslanika Demokratskog fronta, Milutin Đukanović.

On je kazao da je, "posmatrajući oduševljenje" članova nove Radne grupe elektronskom identifikacijom birača i uvođenjem Afis softvera, u obavezi da, kao jedan od idejnih tvoraca tog sistema, javnosti ukaže na neke važne činjenice i krupne nedostatke.

Kako je rekao, izvorna ideja elektronske identifikacije podrazumijevala je da se za identifikaciju koristi otisak prsta zajedno sa ličnom kartom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je to odbilo, uz obrazloženje da se otisci prstiju ne mogu iznositi iz dobro čuvanih prostorija.

"Fotografije birača i ostali podaci mogu da se koriste na biračkim mjestima, a otisci prstiju navodno ne mogu jer bi, po mišljenju MUP-a, mogli biti zloupotrijebljeni. Danas, predstavnica MUP-a sa ponosom saopštava da se podaci koji će se nalaziti na elektronskom uređaju ne mogu zloupotrijebiti i da su potpuno zaštićeni", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, pitanje je šta je bio onda problem da se i otisci prstiju nađu među podacima za identifikaciju kad je sistem dobro zaštićen od bilo kakvih zloupotreba.

"Odgovor je za nas više nego jasan: još se nije odustalo od želje za manipulacijama i prevarama na samom biračkom mjestu".

"Sada se slavi Afis sistem koji bi trebalo da eliminiše sve lažne i duple birače. Nije baš najjasnije da li će implementirani softver moći da pronađe birače koji imaju različita imena a iste fotografije. Softver, nije važno kako se zove, mora da pronađe sve birače sa neispravnim matičnim brojem, sa istovjetnim matičnim brojevima, sa istovjetnim otiscima prstiju i istovjetnim fotografijama", rekao je Đukanović.

Za sada, dodao je, ne postoje garancije da MUP to želi da realizuje.

"Izgleda da čitač podataka sa lične karte ne može da razlikuje ispravnu od falsifikovane lične karte. Pošto je Ustavni sud pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti prikupljanja potpisa za predaju izbornih lista pred opštinskim izbornim komisijama, postavlja se pitanje kako spriječiti falsifikovanje prikupljenih potpisa i kako vršiti provjeru tih potpisa", naveo je Đukanović.

On je pitao zašto se ne upari birački spisak sa popisom stanovništva i, konačno, dobije spisak građana koji ne žive u Crnoj Gori.

"Ili ćemo i dalje slušati nemušta objašnjenja da su to neuporedive kategorije, jer su korišćene različite metodologije".

"Državni organi javno saopštavaju da nemaju evidenciju građana koji se nalaze u biračkom spisku a žive u inostranstvu, ali ne žele ni da se potrude da kreiraju tu evidenciju. Ustav Crne Gore u članu 45 jasno propisuje da pravo glasa imjaju državljani Crne Gore, koji su navršili 18 godina i imaju prebivalište u Crnoj Gori u trajanju od 24 mjeseca", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nije nikakva tajna da ne postoji precizna odluka koja definiše šta znači imati prebivalište u trajanju od 24 mjeseca, odnosno kada se prekida kontinuitet prebivališta.

"Može li se za nekog ko živi u inostranstvu više godina i tamo ostvaruje svoje životne interese, radi, školuje djecu a možda je i dobio državljanstvo te države, smatrati da ima prebivalište u Crnoj Gori".

Kako je kazao, neistinite su tvrdnje da su ranije tražili brisanje studenata i moreplovaca već samo brisanje onih birača koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori, odnosno birača za koje se ne može dokazati da su u poslednjih 12 mjeseci, prije održavanja izbora boravili, bar jedan dan, u Crnoj Gori.

"Ovo su samo neki tehnički uslovi koje je neophodno implementirati da bi izbori sa tehničke strane bili regularni. Sadašnja Vlada, 25 godina opstaje na krađi izbora, i ona nema interes da to da realizuje. Naivan je svako ko misli da se bez prelazne Vlade mogu obezbijediti minimalni pristojni tehnički uslovi za održavanje izbora", rekao je Đukanović.

On smatra da je, osim tehničkih uslova, neophodnih za održavanje, mnogo važniji ambijent i atmosfera u kojoj se izbori održavaju.

"Kako spriječiti Javni servis da bude servis DPS-a, kako spriječiti zloupotrebu državnih resursa, dodjelu pomoći, zapošljavanja po partijskoj pripadnosti, dodjelu povoljnih kredita i svih drugih zloupotreba, bez prelazne Vlade? Kako spriječiti kupovinu ličnih karata i glasova bez profesionalnog MUP-a? Kako spriječiti učešće organizovanog kriminala u izbornom procesu, bez profesionalne policije“, pitao je on.

Đukanović je zaključio da su jedino prelazna Vlada i profesionalizacija državnih organa koliko toliko garant da se mogu organizovati prvi fer i pošteni izbori u Crnoj Gori.

Bonus video: