Đukanović: Odnosi Crne Gore i Rusije će se vratiti u normalu

Đukanović je kazao da Rusija "nije bila presrećna ni zbog formiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora, i mogućnosti da dođe do njihovog razdvajanja"
112 pregleda 231 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2015. 08:47h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je reakcija Moskve na ulazak Crne Gore u NATO posljedica pogoršanja odnosa Rusije i NATO i Rusije i Evropske unije.

"Da je proces učlanjenja Crne Gore u NATO počeo prije nekoliko godina, siguran sam da ne bismo imali reakcije iz Moskve kakve imamo danas. Nažalost, došlo je do pogoršanja odnosa između Rusije i Alijanse, kao i Rusije i EU. To se najslikovitije danas prelama preko crnogorsko-ruskih odnosa", rekao je Đukanović moskovskom dnevniku Komersant.

On je izrazio uvjerenje da "neće proći mnogo vremena" i da će se odnosi Crne Gore i Rusije "vratiti u normalu".

Đukanović je kazao da Rusija "nije bila presrećna ni zbog formiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora, i mogućnosti da dođe do njihovog razdvajanja".

"Međutim, Moskva je principijelno pristupila tom pitanju, izražavajući spremnost da prizna demokratsku volju građana. Tako je i bilo. Mi svakako ne zaboravljamo veoma pozitivnu ulogu Rusije u tom procesu i činjenicu da je bila među prvim zemljama koje su priznale obnovljenu crnogorsku nezavisnost 2006. godine. Ne vidim nijedan ozbiljan razlog da tako ne bude i u ovom slučaju", kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je negirao da je članstvo Crne Gore u NATO korak protiv Rusije. Naveo je da članstvo u NATO nije usmjereno "ni protiv koga, dakle, ni protiv Rusije", a da Podgorica nema nijedan razlog da ne sačuva istorijski bliske odnose s Moskvom.

"Pravo pitanje nije zašto Crna Gora ide u NATO. Već, zašto bi to uopšte smetalo Rusiji, ili bilo kome sjutra kad Crna Gora bude u NATO? I zašto bi bilo kojoj drugoj zemlji, a posebno istorijski gledano prijateljskoj, smetala naša ambicija da slobodno izaberemo put u budućnost?", rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će se promijeniti uslovi za ruske turiste kojih u Crnoj Gori godišnje ima po nekoliko stotina hiljada, on je odgovorio da je cilj da ruskih turista bude što više i upitao da li ruskim turistima smeta da odlaze u zemlje članice NATO-a, kao što su Španija, Italija, Francuska ili Grčka i Albanija.

Na konstataciju da se Crna Gora ipak priključila sankcijama EU protiv Rusije, crnogorski premijer je odgovorio da se Crna Gora opredijelila da poštuje principe i pravila EU i NATO.

"Svi su izgleda zaboravili, pa i u Rusiji, da je na isti način Rusija postupila prema Srbiji i Crnoj Gori koje su 90-tih godina činile Saveznu Republiku Jugoslaviju. Niko Rusiji nije zamjerio ni to što kao stalna članica Savjeta bezbjednosti nije iskoristila veto, i spriječila sankcije UN. To nije pokvarilo naše odnose, pa ne vjerujem ni da će ova obrnuta situacija sada odrediti budućnost naših odnosa", kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da će sljedeći redovni izbori "biti prava provjera odnosa građana prema članstvu u Alijansi", i da za odluku o članstvu u NATO nije potreban referendum.

"Parlament ima mandat da o tome odluči. To je i praksa u Alijansi. Tokom više od sedam decenija postojanja NATO, samo su tri zemlje članice održale referendum", naveo je Đukanović.

Bonus video: