Za fer izbore: Odzvoniće lažnim i duplim biračima

Civilni AFIS će biti operativan naredna dva do tri mjeseca. Njegova suština je elektronska provjera otisaka čime će se spriječiti da neko može da glasa više puta, u slučaju da posjeduje više lažnih ličnih karata
67 komentar(a)
AFIS, Foto: Maine.gov
AFIS, Foto: Maine.gov
Ažurirano: 15.12.2015. 06:18h

Funkcioner Demosa Goran Danilović rekao je da će tek korišćenjem AFIS sistema Centralni birački spisak biti pouzdan.

Ministar unutrašjih poslova Raško Konjević danas će sa francuskom firmom SAFRAN potpisati Ugovor o nabavci hardvera i licenci za softver za civilni i policijski AFIS sistem, čija je vrijednost nešto manje od 2 miliona eura.

Nabavkom civilnog AFIS-a biće ispunjeni tehnički uslovi za primjenu novih izbornih pravila, na čemu je insistirala opozicija prilikom ranijih razgovora o izbornom zakonodavstvu.

AFIS podrazumijeva da MUP provjerava bazu izdatih ličnih karata kako bi utvrdio da li, na osnovu otisaka prstiju, ima duplikata ili lažnih ideniteta. Ukoliko takvih slučajeva bude, protiv tih osoba se pokreće krivični postupak i procedura brisanja iz biračkog spisak.

Policijski AFIS, koji je skuplji dio ovog sistema, namijenjen je kriminalističkim istragama i nema veze sa izborima.

Civilni AFIS će, kako je objašnjeno “Vijestima”, biti operativan naredna dva do tri mjeseca. Njegova suština je elektronska provjera otisaka čime će se spriječiti da neko može da glasa više puta, u slučaju da posjeduje više lažnih ličnih karata.

“Raduje me činjenica da ćemo dobiti AFIS sistem jer je birački spisak pouzdan tek u tom trenutku. To će značiti da nema osoba sa više dokumenata, a time i duple mogućnosti glasanja”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Na pitanje da li postoji način da se zaobiđe sistem i da li opozicija može biti sigurna u njegovu pouzdanost, Danilović kaže da partije i NVO imaju mogućnost direktne kontrole promjena u biračkom sistemu već sada, kao i u trenutku podnošenja izbornih lista.

Pojedini članovi skupštinske Radne grupe tražili su od MUP-a tumačenje načina na koji se AFIS koristi i šta je njegova svrha, kako bi se otklonile sve nedoumice.

“Vijestima” je objašnjeno da se taj sistem tiče samo MUP-a i da se na njega spolja ne povezuje.

Elekronska identifikacija birača, kao dio novog izbornog zakonodavstva, podrazumijeva potpuno drugu stvar. To znači da će birači na licu mjesta biti prepoznati na osnovu provlačenja dokumenata kroz kompjuterski sistem, koji izbacuje fotografiju i sve podatke.

Kako navodi Danilović, elektronska identifikacija ne ukida potpisivanje birača, već je zamjena za sprej i čitač spreja, što se pokazalo nepouzdanim. Ona formalno nema veze sa AFIS sistemom.

Danilović kaže da nije dobro da lokalni izbori u Tivtu budu pilot projekat novog zakonodavstva.

“To bi trebalo učiniti ranije i to je stvar dogovora kako bi se dokazala pouzdanost”, rekao je Danilović.

Bonus video: