Kovačević obećala finansijku stabilnost, redovne plate i vidljive rezultate lokalne uprave

Kovačević je, na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom 9. decembra Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada, podsjetila da se danas navršavaju 74 godine od kad je Danilovgrad oslobođen „od fašističkih zavojevača i domaćih kvislinga, oslobođen od okupatora i teškog stradanja tokom Drugog svjetskog rata“
226 pregleda 3 komentar(a)
Zorica Kovačević, Dan Opštine, Foto: PR Centar
Zorica Kovačević, Dan Opštine, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.12.2018. 14:35h

Rezultati rada lokalne uprave u Danilovgradu biće vidljivi na svakom koraku, poručila je predsjednica tog grada Zorica Kovačević, navodeći da će razviti efikasnu lokalnu samoupravu, spremnu da odgovori svim izazovima i bude moderan servis građinima.

Ona je, na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom 9. decembra Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada, podsjetila da se danas navršavaju 74 godine od kad je Danilovgrad oslobođen „od fašističkih zavojevača i domaćih kvislinga, oslobođen od okupatora i teškog stradanja tokom Drugog svjetskog rata“.

„Slobodarska tradicija i patriotizam, iskonski otpor naših ljudi prema svakome ropstvu i potlačenosti – bili su pokretačka snaga u narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj je preko 1.100 junaka iz naših domova stradalo na ratištima širom Jugoslavije“, istakla je Kovačević u Centru za kulturu.

Prema njenim riječima, postignuti rezultati dosadašnjeg rada su vidljivi i mjerljivi, ocijenjujući da su oni dobra osnova da se, u budućem radu, još bržim koracima razvija opština, obezbijede nova radna mjesta, a život građanima učini što kvalitetnijim.

„U periodu koji je pred nama, čuvajući zalog za slobodu, očekuju nas veliki izazovi. Naš grad to zaslužuje, jer naredne godine obilježavamo 150 godina otkako je Danilovgrad dobio prve obrise grada izgradnjom Mirkovog mosta, koji je povezao staru Crnu Goru i brda“, rekla je Kovačević.

Mirkov most, kako je dodala, danas nosi ime narodnog heroja Radovana Pavićevića, „i zaslužio je da bude veličanstveno odjeven u modernom ruhu koji služi na ponos“.

„Svaki pojedinac, koji vrši vlast, mora znati i polaziti od toga da mi postojimo radi građana i njihovih potreba, vodeći računa o starom crnogorskom moralnom načelu koje glasi – „prije svega budite ljudi“ – da nas razlike ne suprotstavljaju i dijele, već da ih razumijemo i da nas spajaju“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da Opštinu, u saradnji sa Vladom Crne Gore, donatorima i prijateljima grada, očekuje realizacija velikih infrastrukturnih projekata u oblasti putne i komunalne infrastrukture, socijale, zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, koji će, kako je kazala, uticati na kvalitet života i rada građana.

„Očekuje nas izgradnja bulevara sa četiri kolovozne trake rekonstrukcijom magistralnog puta Danilovgrad – Podgorica, završetak rekonstrukcije starog puta do Podgorice, dionice od Spuža do Rogama, rekonstrukcija „Stare džade“ Danilovgrad – Markovina – Čevo, Rekonstrukcija martinićkog puta“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da lokalnu samoupravu očekuju i projekti izgradnje sistema za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda, izgradnje zgrada za Vojsku Crne Gore i penzionere, izgradnje pomoćnog terena FK „Iskra“ i reflektora na gradskom stadionu, kao i izgradnja novog Vatrogasnog doma - budućeg regionalnog centra za poplave i klizišta.

„Rezultati rada lokalne uprave biće vidljivi na svakom koraku. Eliminisaćemo uzroke birokratskih pojava i ponašanja, razvićemo efikasnu lokalnu samoupravu, spremnu da odgovori svim izazovima i bude moderan servis građana. Moramo dovoditi i uključivati mlade ljude, da se kale kroz rad i izazove“, poručila je Kovačević.

Ona je kazala da će uspostaviti finansijsku stabilnost u Budžetu opštine, navodeći da će lični dohoci biti redovni, kao i isplata poreza i doprinosa Budžetu države.

„Širićemo demokratske forme, kako bi građani što više i neposrednije bili uključeni u donošenje ključnih odluka od njihovog interesa. Saradnja sa mjesnim zajednicama će postati naša svakodnevica, osluškujući njihove potrebe i prioritete, osluškujemo sebe“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da će pažnju posvetiti i najranjivijoj kategoriji sugrađana kroz, kako je pojasnila, izgradnju smještajnih jedinica za lica u stanju socijalne potrebe.

„Važno je istaći da je stopa nezaposlenosti u Danilovgradu četiri odsto ispod državnog nivoa, da je Danilovgrad grad sa povoljnim poslovnim ambijentom, da ga karakteriše stalni porast domaćih i stranih investicija“, navela je Kovačević.

Lokalna samouprava će, kako je poručila, nastaviti pozitivan trend ka eliminaciji „biznis“ barijera.

„Danilovgrad će i dalje biti grad prijateljski nastrojen sadašnjim i budućim investitorima, grad koji će poljoprivredu svrstati u strateški pravac razvoja, grad koji teži da se nezaposlenost svede na najniži mogući nivo, grad koji će njegovati tradiciju obrazovanja nagrađujući rad i trud naših učenika i studenata, grad koji će vrednovati sportska dostignuća, grad kulture, grad koji će rasti i razvijati se, grad u kojem će privilegija biti živjeti“, saopštila je Kovačević.

Svečanu sjednicu Skupštine je otvorio predsjednik Skupštine opštine Zoran Bošković.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gradonačelnici Podgorice i Nikšića Ivan Vuković i Veselin Grbović, ambasadori Kine, Hrvatske i Srbije Liu Jin, Veselko Grubišić i Zoran Bingulac, kao i brojni privrednici i gosti.

Bonus video: