Stiglo još 300 uređaja za elektronsku identifikaciju

Sistem elektronske identifikacije birača predstavljen je u petak na sjednici Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora
3 komentar(a)
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2015. 13:52h

Drugi kontigent od 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača stigao je u Crnu Goru, saopšteno je agenciji MINA iz Ministarstva unutrašnjih poslava (MUP).

U Crnu Goru do sada je stiglo 600 uređaja, a preostalih 600 treba da dođe do kraja februara, takođe u dvije faze.

Sistem elektronske identifikacije birača predstavljen je u petak na sjednici Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora.

Predstavnica MUP-a, Nataša Starovlah kazala je na sjednici da predstavljena demo aplikacija i da će MUP do kraja janura imati gotovo softversko rješnje za uređaje“, kazala je Starovlah.

Ona je objasnila kako uređaj učitava dokumenta, navodeći da se podjednako mogu učitaviti podaci sa lične karte i pasoša.

Prema njenim riječima, potrebno je četiri sekunde da se brojevi sa dna dokumenta učitaju, a na taj način se iz baze podaci pojave na ekranu.

Starovlah je ukazala da aplikacija ima i dio koji precizira koliko je birača izašlo, koliko je identifikovano, za koliko je identifikacija pokušana više puta, kao i koliko je onih koji su pokušali da budu identifikovani a ne nalaze se u sistemu.

“Ukoliko je lice već identifikano uređaj o tome objavljuje obavještenje, ukoliko nije, a ta se osoba nalazi u biračkom spisku o tome će izaći potvrda. Ukoliko lica uopšte nema, uređaj obavještava da to lice nije u biračkom spisku”, precizirala je Starovlah.

Ona je kazala da je uređaj u svakim trenutku može da pokaže koliki je procenat izlaznosti na tom biračkom mjestu.

Nemoguće je, kako je navela Starovlah, da u uređaju bude neko koji nije na tom biračkom mjestu.

Ona je ukazala da je za rad sistema neophodna električna energija i da bi svaka druga mogućnost napajanja bila neracionalna i komplikovana za upotrebu.

„Ukoliko bude nestala struja na par minuta uređaj će da nastaviti da radi, a ukoliko dođe do višesatnog nestanka struje uređaj neće funkcionisati“, objasnila je Starovlah.

Ona je navela da se ni na koji način ne mogu prenijeti podaci iz uređaja na neki drugi. „Nema blututa, nema modema, nema ničega. Ova radna stanica tih stvari nema“.

Starovlah je dodala da MUP radi na zaštiti podataka u slučaju otuđenja uređaja i pojasnila da nije bilo moguće umjesto dokumenta koristiti otiske prstiju građana, jer je to vrlo osjetljiv podatak, a MUP mora da vodi računa o zaštiti podatka građana.

Ona je podsjetila da je AFIS sistem jako komplikovan za upotrebu i da je za njegovu implemetaciju potrebno mnogo vremena.

Bonus video: