Garčević: Podrška ulasku u NATO će rasti

Garčević je, u tekstu objavljenom u Hrvatskom Glasniku koji izdaje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, ocijenio da je pozivnica istorijski, kulturološki, civilizacijiski iskorak za državu i potvrda opredjeljenja da se pripada sistemu vrijednosti koji baštine zemlje koje su okupljene u evro-atlantskoj zajednici i Evropskoj uniji (EU)
16 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Vlada Crne Gore
Vesko Garčević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.12.2015. 12:11h

Pozivnica za članstvo dodatno će uticati da poraste broj onih koji podržavaju ulazak Crne Gore u Alijansu, ocijenio je Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, navodeći da pozivnica predstavlja kulturološki, civilizacijiski iskorak za državu.

Garčević je, u tekstu objavljenom u Hrvatskom Glasniku koji izdaje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, ocijenio da je pozivnica istorijski, kulturološki, civilizacijiski iskorak za državu i potvrda opredjeljenja da se pripada sistemu vrijednosti koji baštine zemlje koje su okupljene u evro-atlantskoj zajednici i Evropskoj uniji (EU).

On je napisao da će sastanak ministara vanjskih poslova NATO članica, sa koga je upućena pozivnica, ostati upamćen kao najvažniji događaj nakon obnavljanja nezavisnosti 2006. godine.

Garčević je rekao da će značaj tog čina biti pojmljiv tek nakon nekoliko godina, ocjenjujući da je on za Crnu Goru više od pukog članstva u jednoj bezbjednosno-političkoj organizaciji, od garancije crnogorske bezbjednosti, nepovrjedivosti granica ili cjelovitosti državnog integriteta.

"Ovo je istorijski, kulturološki, civilizacijiski iskorak za Crnu Goru jer predstavlja potvrdu opredjeljenja da se pripada sistemu vrijednosti koji baštine države koje su okupljene u evro atlantskoj zajednici i EU", napisao je Garčević.

On je podsjetio da je od obnove nezavisnosti Vlada Crne Gore postavila dva strateška cilja vanjske politike: članstvo u NATO i članstvo u EU.

"Jedan od ta dva cilja je skoro ostvaren, a drugi je neraskidivo vezan za prvi jer NATO i EU čine dvije strane istog novčića. Oni predstavljaju dvije strane istog lica današnje zapadne Evrope", ocijenio je Garčević.

On je rekao da je grupa naroda koja je prepoznata po parlamentarnoj demokratiji, jakim institucijama i poštovanju ljudskih prava je 2. decembra otvorila svoja vrata za građane Crne Gore.

"Put je bio dug i nije bio lak, niti se naše putovanje ka punoj integraciji u zapadni vrjednosni sistem završava početkom decembra 2015. Međutim, pravac je sada jasnije postavljen, a cilj je vidljiv", smatra Garčević.

On je rekao da je, da bi zaslužila poziv, Crna Gora sprovela niz zahtjenih reformi u sektorima odbrane i bezbjednosti kako bi uskladila standarde i organizacionu strukturu sa standardima koji važe u Alijansi.

Prema njegovim riječima, istovremeno, posebna pažnja je bila posvećena reformama u oblasti vladavine prava

"U ovom domenu, aktivnosti koje smo sprovodili u procesu pridruživanja EU imale su blagorodan uticaj i u evro-atlantskoj integraciji. To najbolje ukazuje kako se uključivanje u EU i hod kroz evro-atlantske strukture međusobno dodiruju i dopunjuju", ocijenio je Garčević.

On je rekao da je najveći broj država članica EU i član NATO, i da je zato za njih bilo od izuzetne važnosti da Crna Gora dobro napreduje i u EU integracijama.

"Posljednji, pozitivan, izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u oblasti vladavine prava je dodatno uticao da se donese povoljna odluka o upućivanju poziva za članstvo", rekao je Garčević.

Garčević je ocijenio da je jedna od najzahtjevnijih aktivnosti prethodnih godina bilo podizanje podrške javnosti za članstvo u NATO.

On je naveo da postoji više razloga zbog čega članstvo u Alijansi nije bilo popularno u Crnoj Gori.

"Razlozi za nerazumjevanje suštine bezbjednosno političkog saveza koji oličava NATO su višestruki. Zato su naše aktivnosti bile usmjerene na stalno objašnjavanje prirode Alijanse, njene političke i ekonomske komponente, a ne samo njene bezbjednosne sadržine", kazao je Garčević.

On je rekao da se dijalogom koji traje već nekoliko godina pokušaju ogoliti predrasude vezane za NATO, ukazati na pogrešne, a ponekad i zlonamjrne argumente onih koji se protive članstvu i naglasiti različite komponente Saveza za koje se manje zna.

"U naše smo aktivnosti uključili pripadnike različitih segmenata crnogorskog društva, debate su vođene na različitim nivoima i u svim opštinama Crne Gore", objasnio je Garčević.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena saradnji sa medijima i medijskoj prezentaciji ideje članstva.

Garčević je kazao da je to urodilo plodom i da posljednja istraživanja javnog mnjenja ukazuju da je broj onih koji podržavaju članstvo veći od onih koji se tome protive.

"Rezultati iz novembra pokazuju da je broj podržavala sada oko 46 - 47 odsto. Istovremeno, po svim anketama sprovedenih posljednjih mjeseci, u slučaju organizovanja referenduma, opcija ZA bi dobila većinu", tvrdi Garčević.

On smatra da građani sve bolje razumiju povezanost evro-atlantskih i evropskih integracija i shvataju dugoročne prednosti članstva u NATO.

"Trend jačanja podrške je po meni nepromjenljiv. Pozivnica za članstvo će samo dodatno uticati da poraste broj onih koji podržavaju članstvo", rekao je Garčević.

On je poručio da će dijalog biti nastavlje i naredne godine, u novim okolnostima i na drugačiji način.

Bonus video: