Vučinović ostaje na čelu HGI

Saboru HGI obratio se premijer Milo Đukanović koji se zahvalio Hrvatima u Boki i Crnoj Gori na onome što su doprinijeli u dosadašnjim državnim ostvarenjima Crne Gore
63 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2015. 15:23h

Aktuelna predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović vodiće i u narednom mandatu ovu stranku, odlučili su delegati 4. Sabora HGI koji je održan u Tivtu.

Glasovima 81. delegata koliko je prisustvovalo Saboru izabrani su i novi sastavi stranačkih organa, prenosi Radio Tivat.

Vučinović je naglasila da je osnivanje partije sa hrvatskim nacionalnim predznakom bitna odrednica u istoriji hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

"Crna Gora je naša domovina, a hrvatski narod je dao svoj doprinos da ona postane nezavisna. Hrvatski narod je sebe ugradio u konstitutivnost i time postao ustavna kategorija samostalne Crne Gore. Imajući u vidu da jezik nosi u sebi sve što je jedan narod stvara, što je stvorio i što će stvoriti HGI se založila da nacionalno ime i jezik sveukupne hrvatske duhovnosti bude dio Ustava nezavisne Crne Gore", rekla je Vučinovićeva.

Ona je zaključila da je dobijanje pozivnice za NATO značajno ostvarenje i za HGI jer su ostvarenje crnogorske nezavisnosti i učlanjenje Crne Gore u NATO od početka programski ciljevi stranke, te da će se HGI i u narednom periodu zalagati za stvaranje što boljih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

Saboru HGI obratio se premijer Milo Đukanović koji se zahvalio Hrvatima u Boki i Crnoj Gori na onome što su doprinijeli u dosadašnjim državnim ostvarenjima Crne Gore.

"U tom sklopu treba posebno da naglasim doprinos koji je dala HGI kao politička partija koja pretenduje da na najbolji način artikuliše nacionalni interes Hrvata u Crnoj Gori. Bez takvog odgovornog odnosa prema našoj zajedničkoj državnoj kući svi naši uspjesi bi bili teže ostvarivi. Podsjetimo da je Crna Gora u periodu od 17 godina pokazala novu sposobnost da jasno prepozna naš državni interes. Da izgradi imunitet i da zaštiti crnogorske interese od onog što su bile ambicije iz našeg neposrednog okruženja ili sa nekih udaljenijih adresa", istakao je Đukanović.

On je apostrofirao presudnu ulogu Hrvatske na putu Crne Gore prema Sjevernoatlanstkoj alijansi i dobijanju pozivnice za učlanjenje u NATO zahvaljući se na doprinosu HGI i Vučinović u ime DPS i Vlade Crne Gore.

"Crna Gora je napravila važan otklon i važan zaokret u odnosu na svoja istorijska kretanja i dominantna kretanja u regionu. Unaprijedilo smo zajednicu onih koji promovišu evroatlantske vrijednosti u regionu i ubijeđen sam, dali presudno važan pečat kvalitenoj stabilnosti i dinamičnijem ekonomskom i demokratskom razvoju", istakao je Đukanović.

Podsjetio je da je Crna Gora u pristupnim pregovorima sa EU otvorila 20 poglavlja i da će tokom mjeseca otvoriti još dva.

"Nije važna dinamika već kvalitet pregovora", poručio je Đukanović.

On je izrazio očekivanje da će se prevazići problemi na unutrašnjem političkom planu te da će se doći do formule koja će obezbijediti dovoljno garancija za transparentan izborni proces.

Saboru HGI prisustovali su i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, Socijaldemokrata Ivan Brajović, Force Nazif Cungu, Liberalne partije Andrija Popović, potpredsjednici SNP i CDU, Vlado Samardžić i Neven Staničić, politički direktor Pozitivne Crne Gore Aleksandar Ražnatović i Božena Jelušić iz URA.

Pozdrave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prenio je njen izaslanik Slobodan Prosper Novak, a predsjednika HDZ Tomislava Karamarka zastupao je poslanik ove stranke u hrvatskom Saboru Miro Kovač.

Među gostima koji su pozdravili 4.Sabor HGI bili su i predsjednik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, Miran Bošnjak iz Ureda za Hrvate van Hrvatske, ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić i Slobodan Čiželj iz Dubrovnika.

Galerija

Bonus video: