Đukanović i Tači pričali i o razgraničenju

U Vladinom birou nijesu odgovorili hoće li Crna Gora učestvovati u izboru stranih eksperata za preispitivanje granica
26 komentar(a)
Sporzum o razgraničenju Crna Gora i Kosovo, Foto: Predsjednik.me
Sporzum o razgraničenju Crna Gora i Kosovo, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 12.12.2015. 07:57h

Crnogorski premijer Milo Đukanović je nedavno imao neformalni sastanak sa kosovskim šefom diplomatije Hašimom Tačijem, na kojem se razgovaralo i o granici između dvije države, potvrđeno je “Vijestima” iz vladinog Biroa za informisanje. Na pitanje da li je Tači prošle nedjelje tražio sastanak sa Đukanovićem zbog problema sa granicama, iz Biroa su kazali da premijer “njeguje praksu i neformalnih susreta sa liderima iz regiona s vremena na vrijeme”.

“Jedan od takvih bio je i nedavni susret s potpredsjednikom Vlade Kosova. Sporazum o granici svakako nije bio povod za taj susret, što ne znači da i o tome nije bilo razgovora u kontekstu razmjene mišljenja o nizu pitanja od značaja za bilateralne odnose, i za procese u regionu”, kazali su iz vladinog biroa. Crnogorska Vlada nedavno je izrazila spremnost za preispitivanje granica sa Kosovom, iako je u avgustu razgraničenje potpisano u Beču pred zvaničnicima EU i Austrije, nakon čega su ga potvrdile obije Vlade i proslijedile parlamentima. Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji, tvrdeći da su načinjeni na štetu Kosova, zbog čega blokira rad parlamenta. Đukanović je pristao na preispitivanje granica nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa poručio da će oko demarkacije tražiti pomoć eksperata iz SAD i EU. Iz Vlade juče nijesu odgovorili da li će crnogorska strana učestvovati u izboru eksperata kao i ko će snositi troškove njihovog angažmana.

Dugogodišnji izvještač iz Brisela Augustin Paljokaj smatra da je dobro što je Podgorica pristala na uključivanje eksperata, navodeći da je sporazum o razgraničenju potpisan na brzinu, kako bi bio predstavljen na Bečkoj konferenciji.

“Požurili su kako bi se političari mogli slikati i hvaliti na konferenciji. Neće biti nikakve štete da se taj dogovor poništi, ako je potrebno, nekim drugim. Najvažnije je da postoji dobra volja za sporazumnim riješenjem ili arbitražom, ako bude nužno”, kazao je Paljokaj.

On je podsjetio da su granice na Balkanu preispitivane i prilikom razgraničenja Hrvatske i Slovenije. Zbog spora oko Piranskog zaliva, kako je kazao, nikada nije ratifikavan sporazum tadašnjih premijera Ivice Račana i Janeza Drnovšeka. Paljokaj smatra da odluka o uključenju eksperata nije rezultat pritisaka sa strane.

“Ako je bilo pritiska međunarodne zajednice prema bilo kojoj strani, onda je da bi se sporazum tako brzo potpisao u Beču kako bi Konferencijka imala što više uspjeha”, smatra on.

Haradinaj šalje komisiju na Čakor

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je pristanak Đukanovića o uključivanje eksperata, navodeći da za nesporazume oko granica nije kriva crnogorska već Vlada Kosova. Zbog toga, kako je kazao, nije bilo potrebe za pritisak na zvaničnu Podgoricu.

“Oni su shvatili problem i, kao uređena država, poručili da su spremni da isprave greške, ukoliko one postoje. Očekujemo da država rasformira komisiju za demarkaciju, formira novu i isprave grešku na Čakoru”, kazao je on dnevniku “Telegraf”.

Lider DNP Milan Knežević smatra da je pristanak na reviziju granice svojevrstan vid “nacionalne kapitulacije i poniženja čiji će epilog biti poklanjanje crnogorske teritorije”.

Bonus video: