DF: Nerealno očekivati da će Đukanović bez pritiska pristati na fer izbore

Predsjedništvo PzP je ukazalo na izrazito nepovoljne trendove u ekonomiji zemlje
24 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2015. 16:36h

Predsjedništvo PzP je ocjenilo da se zemlja nalazi u dubokoj političkoj krizi i krizi legitimteta svih organa državne vlasti "izabranih na osnovu dokazanih izbornih krađa, ucjena i političke korupcije, o čemu postoje već prikupljeni obimni dokazni materijal, a i pravosnažne presude".

"Imajući u vidu da se radi o dugogodišnoj veoma razvijenoj praksi zloupotreba državnih resursa, službi i aktivnoj ulozi organizovanog kriminala i tajkuna u izbornim manipulacijama, Predsjedništvo PzP, cijeni da je nerealno očekivati da će Đukanović sam, bez pritiska, pristati na održavanje fer i poštenih izbora i demontirati mehanizme izbornih krađa. Zbog toga su se mirni i enansilni, ali uporni protesti i neučestvovanje u radu nelegitmnih Skupština, pokazali kao jedini efikasan odgovor opozicije u borbi za ispunjenje minimalnih demokratskih zajtjeva – formiranja prelazne Vlade i održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori. Protesti DF su uspjeli da podignu energiju naroda, koji je jasno pokazao potrebu za korjenitim promjenama stanja u zemlji i smjeni totalitarnog korumpiranog režima, na fer izborima", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo PzP je ukazalo na izrazito nepovoljne trendove u ekonomiji zemlje.

"Predsjedništvo PzP je ocjenilo da je održavanje izbora u 2016. godini u uslovima netaknutih mehanizama izbornih kradja, političke korupcije i učešća tajkuna i mafije, i bez Prelazne Vlade veliki rizik za kompletnu opoziciju, koja bi morala , što prije zauzeti jasan i nedvosmislen stav da neće izaći na izbore koje bude organizovala Vlada Đukanovića i koji će unaprijed biti pokradeni po metodama iz afere Snimak. Stanje u zemlji je dramatično i sada je vrijeme da stvarna opozicija pošalje snažnu i jedinstvenu poruka Dikatoru, ali i medjunarodnoj zajednici da je održavanje fer i demokratskih izbora i formiranje Prelazne Vlade, neophodan preduslov za povratak legitimiteta organa državne vlasti i stabilizaciju poltičkih prilika u zemlji. Očigledno da je samo Diktator i sa njim povezani interesni i kriminalni krugovi protiv konsenzusa i dogovora o povratku povjerenja u izborni sistem i i da on predstavlja glavnu prepreku za demokratski razvoj zemlje, reforme i mir i stabilnost", piše u saopštenju.

Predsjedništvo PzP je, kako se navodi, razmotrilo i druga pitanja vezana za djelovanja u uslovima protesta i neučestvovanja u radu lokalnih i nacionalnog Parlamenta i donijelo određene odluke o inteziviranju partijske infrastrukture u narednom periodu.

Bonus video: