Vlada se igra sa granicama sa Kosovom

Crna Gora i Kosovo potpisali su sporazum o razgraničenju u Beču, dokument je već potvrdila Vlada i odobrio ga skupštinski odbor
75 pregleda 45 komentar(a)
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2015. 06:37h

Crnogorska Vlada izrazila je spremnost za preispitivanje granica sa Kosovom, iako je u avgustu razgraničenje potpisano u Beču pred zvaničnicima EU i Austrije, a nakon čega je kabinet Mila Đukanovića utvrdio sporazum i uputio ga parlamentu.

Crnogorska Vlada je juče pristala na eventualno nove pregovore o granici, nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa poručio da će oko demarkacije tražiti pomoć eksperata iz SAD i EU.

Nakon potpisivanja Sporazuma o državnoj granici na Bečkoj konferenciji, kosovska opozicija tražila je njegovo poništenje tvrdeći da je načinjena štetu Kosova. U međuvremenu u Crnoj Gori su stvari došle do parlamenta u kojem je Odbor za međunarodne odnose i prihvatio taj sporazum.

Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću kazali su da su nesporazumi oko granica unutrašnje pitanje Kosova, kao i da su Sporazumom ozvaničene granice u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

"Ako postoji sumnja da to nije urađeno tako, i da je napravljena greška, spremni smo da to razmotrimo, jer ne želimo bilo kakve nesporazume sa susjedima, vodeći pri tom računa o državnim i nacionalnim interesima Crne Gore", naveli su iz Vladinog biroa, iako je za razgraničenje i pregovore bio zadužen MUP.

Mustafa je juče izjavio da je kosovska Vlada zatražila pomoć SAD i EU, kao i da će stranim ekspertima biti data na uvid sva dokumenta kojima raspolaže Priština, uključujući i zamjerke koje je prethodnih mjeseci iznosila opozicija.

Mustafa je rekao da mu je premijer Milo Đukanović prije potpisivanja sporazuma kazao da će, ukoliko se utvrdi da greške postoje, one biti ispravljene.

Zbog neslaganja sa demarkacijom sa Crnom Gorom i formiranjem Zajednice srpskih opština, kosovska opozicija mjesecima blokira rad parlamenta prekidajući sjednice bacanjem suzavca.

Tokom nedavne posjete Prištini, američki državni sekretar Džon Keri poručio je da SAD podržavaju sporazume, kao i da su oni ključan korak za integracije Kosova.

Građani Rožaja sa druge strane žalili su se da je Kosovu pripao dio Hajle. Predsjednik Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović nedavno je kazao da dvije države već pregovaraju oko uspostavljanja prekograničnog režima saobraćaja, kako bi građani Kosova mogli da koriste imanja koja su im ostala na teritoriji Crne Gore.

On je kazao da su zapisnike sa brojnih sastanaka potpisivale obje delegacije.

Tači tražio od Đukanovića revidiranje?

Prištinski dnevnik “Koha ditore” prošle nedjelje je objavio da je kosovski šef diplomatije Hašim Tači dolazio u Crnu Goru kako bi od Đukanovića tražio revidiranje sporazuma o razgraničenju.

U posljednjem Izvještaju EK o napretku pohvaljena je vanjska politika Crne Gore i potpisivanje sporazuma o razgraničenju sa BiH i Kosovom.

Potpisivanje sporazuma u septembru američki predsjednik Barak Obama nazvao je potvrdom da se se “svi regionalni problemi mogu rješavati dijalogom i saradnjom".

Bonus video: