Primjena NATO Programa jača administrativne kapacitete

"Načelnica Službe za nabavke u Ministarstvu odbrane, Suzana Domazetović, ukazala je na značaj implementacije NATO Programa u kontekstu jačanja administrativnih kapaciteta i profesionalizma u Ministarstvu"
4 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 10.12.2015. 16:12h

Implementacije NATO Programa za izgradnju integriteta značajna je za jačanje administrativnih kapaciteta i profesionalizma u Ministarstvu odbrane, ocijenjeno je na radionici koju je organizovao taj resor.

Ministarstvo je danas, u saradnji i uz podršku NATO-a, bilo domaćin jednodnevne radionice na temu „Izgradnja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti: Problemi i rješenja tokom realizacije postupaka javnih nabavki i nabavki u okviru sistema odbrane“.

Kako je saopšteno, radionica je održana u okviru NATO Programa "Izgradnja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti“, koji je prilagođen zemljama jugoistočne Evrope, a organizovana je za relevantne predstavnike Ministarstva i Vojske Crne Gore (VCG), kao i nacionalne predstavnike Uprave za javne nabavke i Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

"Načelnica Službe za nabavke u Ministarstvu odbrane, Suzana Domazetović, ukazala je na značaj implementacije NATO Programa u kontekstu jačanja administrativnih kapaciteta i profesionalizma u Ministarstvu".

Ona je, kako se navodi, polaznike radionice informisala i o rezultatima ostvarenim u oblasti izgradnje i jačanja integriteta u sektoru odbrane, sa osvrtom na oblast nabavki za potrebe odbrane.

Predstavnik NATO Odjeljenja za politička pitanja i bezbjedonosnu politiku, Nađa Milanova, istakla je aktivno učešće Crne Gore u NATO Programu za izgradnju integriteta, ukazujući na intenzivne aktivnosti preduzete u Ministarstvu, koje su rezultirale izradom i usvajanjem Plana integriteta MO i VCG za period 2014 – 2016. godine, uz uvažavanje preporuka NATO ekspertskog tima.

Ona je ukazala da je održavanje radionice izraz NATO podrške implementaciji Plana integriteta, izražavajući uvjerenje da će, uz zajedničku saradnju i međusobnu podršku, biti uspostavljen sistem zasnovan na principima apsolutne transparentnosti i odgovornosti u sistemu odbrane.

"Pored ekspertske podrške regionalnih i NATO predavača, osnovni cilj radionice bio je razmjena mišljenja, iskustava i dobre prakse u oblasti realizacije postupaka nabavki u odbrani, sa fokusom na analizu identifikovanih problema i rješenja za njihovo prevazilaženje", kazali su iz Ministarstva.

Šef kabineta u Ministarstvu odbrane, Sanela Đozgić, predstavila je tok i proces izgradnje integriteta u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

"Đozgić je izrazila očekivanje da će i u narednom periodu, uz pomoć i podršku NATO partnera, biti uloženi napori na ispunjavanju utvrđenih mjera iz Plana integriteta u cilju jačanja efikasnog i transparentnog sistema odbrane", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: