Močnik: CG očekuje zahtjevna agenda između pozivnice i članstva u NATO

"Onog koji zastupa ideju da NATO zapravo nije značajno pitanje, i onog koji shvata važnost donošenja odluke o članstvu, kao temelja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti naše zemlje", kazao je Vlahović
57 pregleda 0 komentar(a)
Mitja Močnik, Foto: MVPEI
Mitja Močnik, Foto: MVPEI
Ažurirano: 10.12.2015. 11:36h

Crnu Goru očekuje zahtjevna agenda u vezi reformi i unapređenja demokratskih institicija u periodu između pozivnice i punopravnog članstva u Alijansi, rekao je slovenački ambasador u Podgorici, Mitja Močnik.

Močnik je danas razgovarao sa predsjednikom Crnogorske demokratske unije (Cdu), Miodragom Vlahovićem.

Vlahović se zahvalio Močniku za veliku podršku i prijateljski doprinos Slovenije na putu evro-atlanskih integracija Crne Gore, a posebno u vezi dobijanja pozivnice za NATO.

"U dijelu razgovora o ocjenama političkih prilika u našoj zemlji, Vlahović je obrazložio stavove i pozicije Cdu, uključujući i one koji se odnose na aktuelne pregovore većine parlamentarnih i nekih neparlamentarnih stranaka i udruženja građana", kaže se u saopštenju.

Prema riječima Vlahovića, Cdu principijelno podržava svaki dijalog koji direktno ili posredno može da doprinese civilizovanoj i demokratskoj razmjeni mišljenja na crnogorskoj političkoj sceni.

"Cdu upozorava da arbitriranje u odabiru učesnika tih razgovora, kao i učešće partija, neregistrovanih udruženja i pojedinaca koji nemaju izbornu potvrdu svog političkog legitimiteta, predstavljaju ozbiljne manjkavosti koje će se neizbježno odraziti na rezultate i efekte tih okupljanja", navodi se u saopštenju.

Vlahović je kazao da ćemo, pošto NATO agenda podrazumijeva potrebu i interes svih crnogorskih i demokratskih snaga da saradnjom i zajedničkim djelovanjem uspješno privedu kraju proceduru našeg učlanjenja u Alijansu, u bliskoj budućnosti imati koliziju dva politička koncepta.

"Onog koji zastupa ideju da NATO zapravo nije značajno pitanje, i onog koji shvata važnost donošenja odluke o članstvu, kao temelja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti naše zemlje. Cdu doživljava članstvo u Alijansi kao pitanje od suštinskog značaja i kao najbolju osnovu za neophodne promjene i reforme", kazao je Vlahović.

Vlahović je pozvao Močnika da održi predavanje u Centru za liberalne studije (CeLS), što je, kako se navodi, sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Bonus video: