Lukšić: Crna Gora nastavlja promociju regionalne i svjetske bezbjednosti

Lukšić je istakao istorijski značaj odluke NATO-a da uputi poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 10.12.2015. 12:23h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na sastanku Partnerske komisije zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) koja je održana u Mostaru, a u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Poveljom.

Lukšić je istakao istorijski značaj odluke NATO-a da uputi poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi.

To će, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pozitivno uticati na cijeli region Zapadnog Balkana kroz jačanje stabilnosti i bezbjednosti, kao i snaženje ekonomskog i demokratskog razvoja.

S tim u vezi, Lukšić je ocijenio da se Povelja pokazala kao odličan mehanizam za jačanje regionalne saradnje na putu evro-atlantskih integracija, ali i forum za razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i doprinosu operacijama podrške miru.

On je istakao spremnost Crne Gore da nastavi sa aktivnom ulogom u regionu i promocijom regionalne i svjetske bezbjednosti.

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, a sastanku su, pored Lukšića, prisustvovali i predstavnici članica Povelje – Albanije, Hrvatske i Makedonije, predstavnik SAD, kao i predstavnici partnera Povelje – Srbije, Slovenije i Kosova.

Sastankom Partnerske komisije obilježen je kraj predsjedavanja Bosne i Hercegovine Poveljom, a jednogodišnje predsjedavanje je preuzela Hrvatska.

Bonus video: