NOVA: Demokrate i Demos nespremni da se javno protive NATO integraciji

Iz Nove i DNP-a su navode da se nameće pitanje Demokratama i Demosu – „kada vi već „ohrabrujete“ vaše članove da dođu na protest i iskažu javni stav protivljenja učlanjenju Crne Gore u NATO, zašto onda insistirate na tezi da takvi skupovi otvaraju nove podjele i odgovaraju režimu“
54 pregleda 24 komentar(a)
Nova srpska demokratija, Foto: Savo Prelević
Nova srpska demokratija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2015. 15:14h

Rukovodstva Demokrata i Demosa nijesu spremna da se javno protive NATO integraciji, a očigledno je da je njihovo članstvo dominantno protiv ulaska Crne Gore u Alijansu, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije (DNP).

Nova i DNP su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju te dvije partije, primile k znanju odgovor Demokrata i Demosa po pitanju našeg poziva da učestvuju u protestu protiv učlanjenja Crne Gore u NATO.

„Prema svemu saopštenom, možemo zaključiti da rukovodstva ove dvije partije nijesu spremna da se javno protive NATO integracijama, što je svakako njihovo pravo. Međutim, očigledno je da je njihovo članstvo dominantno protiv ulaska Crne Gore u NATO, jer su i Demos i Demokrate u svojim odgovorima kazali da će ti ljudi biti na protestu 12. decembra u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Iz Nove i DNP-a su navode da se nameće pitanje Demokratama i Demosu – „kada vi već „ohrabrujete“ vaše članove da dođu na protest i iskažu javni stav protivljenja učlanjenju Crne Gore u NATO, zašto onda insistirate na tezi da takvi skupovi otvaraju nove podjele i odgovaraju režimu“.

Tema vojnih saveza, saopšteno je iz Nove i DNP-a, duboko dijeli čovječanstvo, o čemu se polemiše i u državama članicama NATO, a ne samo u Crnoj Gori, tako da je, kako dodaju, neodrživa i nelogična teza da je ova tema nametnuta sa strane.

„Ali, slijedeći logiku Demosa, Demokrata i najnovije stavove Pokreta za neutralnost prema ovom pitanju, ispada da upravo njima neko sa strane ne dozvoljava da učestvuju na protestu tako što to direktno odbijaju ili ispostavljaju uslove zbog kojih bi prije trebalo otkazati nego organizovati skup“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, poznato je da nekima u Crnoj Gori posebno smetaju srpski simboli koji bi se mogli pojaviti na protestu. „A sličan smo odnos prema toj tematici imali priliku da vidimo i u uslovljavanju Pozitivne Crne Gore prilikom uspostavljanja vlasti u Nikšiću“.

„Što se tiče drugih uslova, ispostavljenih vezano za odsustvo sa protesta predstavnika tradicionalnih crkava i vjerskih organizacija, svima je poznato da se jedino Srpska pravoslavna crkva otvoreno usprotivila učlanjenju Crne Gore u NATO“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, ne treba mnogo logicirati da bi se došlo da zaključka da su u ovom slučaju jedini problem srpski narod, njegovi nacionalni simboli i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

„U Crnoj Gori je prvi DPS pokušao uspostaviti kao pravilo da je građansko sve ono što nije srpsko, a da je jedino ono što je srpsko ekstremno i mnogo opasno. Nova i DNP ni po koju cijenu ne pristaju na taj stereotip koji je prvi proklamovao DPS. Poštujemo svakoga, ali tražimo da i mi budemo poštovani“, poručeno je iz Nove i DNP-a.

Nova, DNP i drugi organizatori protesta, kako su saopštili, vjeruju da će građani u subotu masovno doći ispred Skupštine i protestovati protiv učlanjenja Crne Gore u NATO.

„Odakle ćemo zajedno prošetati do spomenika Sv. Petru Cetinjskom i na tom mjestu pročitati izvode iz testamenta našeg velikog sveca I gospodara, koji je i tim svojim dokumentom u suštini odredio naš put“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: