Lukšić: Ulazak Crne Gore u NATO stabilizovaće region

Lukšić je kazao i da su protesti u Crnoj Gori imali za cilj da pokažu da ona nije spremna za NATO
101 pregleda 12 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2015. 13:28h

Ulazak Crne Gore u NATO doprinijeće stabilnosti cijelog regiona bez obzira na protivljenje nekih država tom procesu, rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Lukšić u Sarajevu boravi u zvaničnoj posjeti gdje su ga, uz ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, primili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i članovi bosanskohercegovačkog parlamenta.

Dom naroda parlamenta BiH u četvrtak bi trebao da ratifikuje ranije usuglašeni i potpisani sporazum o granici BiH i Crne Gore, prenosi Hina.

"U ovu smo godinu ušli sa nekim trzavicama, a ipak je završavamo vrlo dobro", kazao je Lukšić.

On je istakao da je za Crnu Goru definisanje granica izuzetno važan korak i dokaz želje za stabilnim dobrosusjedskim odnosima u regionu.

Dodao je kako je uvjeren da će tome doprinijeti i ulazak Crne Gore u NATO, bez obzira na to što neke države imaju o tome različito mišljenje.

Kazao je da su i protesti u Crnoj Gori imali za cilj da pokažu da ona nije spremna za NATO. Smatra da su integracioni procesi interes svih i očekuje da će potvrdu za to dati i izbori u Crnoj Gori koji se očekuju 2016. godine.

"Važna nam je i podrška susjeda ulasku u NATO jer je to dobro ne samo za stablnost BiH, nego cijelog regiona", kazao je Lukšić.

Istakao je da su procesi evropskih i NATO integracija povezani i da jedan bez drugog teško mogu dati cjelovit uspjeh.

Crnadak je čestitao Lukšiću na pozivu iz NATO.

"Znamo koliko su u to uložili energije i koliko im to znači", rekao je je Crnadak.

Dodao je da se sporazum o granici sa Crnom Gorom izdvaja kao vjerovatno najznačajniji događaj u regionu u 2015. godini, a najavio je i da će iduće godine uslijediti sporazum o zajedničkim sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava dvije zemlje u inostranstvu.

"Prvo takvo mjesto biće London", najavio je Crnadak.

Bonus video: