DF: Samo kroz prelaznu Vladu mogu se obezbijediti uslovi za fer izbore

Predstavnici DF-a Nebojša Medojević, Milan Knežević i Slaven Radunovic imali su radni sastanak sa Dirkom Langeom, šefom odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom Direktoratu EK za proširenje i Mitjom Drobničem, ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori
26 komentar(a)
Milan Knežević, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2015. 19:19h

Nakon svih objavljenih dokaza o izbornim krađama i politčkoj korupciji kojima diktator i njegov režim protivustavno i protivzakonito formira nelegitmne organe vlasti, svima u Crnoj Gori, ali i u međunarodnoj zajednici mora postati jasno, da se samo kroz dnevnu kontrolu mehanizama izvršne vlasti kroz prelaznu Vladu mogu obezbjediti neopohodni uslovi za fer izbore, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Predstavnici DF-a Nebojša Medojević, Milan Knežević i Slaven Radunovic imali su danas radni sastanak sa Dirkom Langeom, šefom odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom Direktoratu EK za proširenje i Mitjom Drobničem, ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori , na kome su razmjenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj krizi u Crnoj Gori.

U saopštenju se ističe da su predstvanici DF upoznali Langea i Drobniča sa razlozima koji su opredjelili DF, da se za fer i poštene izbore , bori vaninsitucionalnim metodama demekratske borbe koji podrzumjevaju neučestvovanje u radu Skupštine i mirne i nenasilne proteste.

"Predstavnici DF su posebno istakli činjenicu da su već više puta pokušavali da se kroz dijalog u Parlamentu, i izmjenama i dopunama izborne regulative, izbore za sprečavanje izbornih krađa i fer izbore, ali da su svi ti napori bili bezuspješni i da je glavni problem uvijek bilo odbijanje diktatora da primjeni zakone i njegova politička potreba i interes da se zloupotrebom državnih resursa i službi i političkom korupcijom brutalno prekraja izborna volja građana. Nakon svih dosadašnjih veoma negativnih iskustava u pokušajima fingiranja iskrenog i suštinskog dijaloga o organizovanju prvih i fer izbora, koji su samo predstavljali kupovinu vremena i prevaru opozicije, DF je duboko ubijeđen da se samo snažnim demokratskim pritiskom kroz neučestvovanje u radu Skupštine i protestima može doći do formiranja prelazne Vlade, koja bi kroz mehanizme međusobne kontrole jedina mogla da spriječi ponavljanje izbornih krađa po receptu iz afere Snimak i organizuje fer i poštene izbore. Nakon svih objavljenih dokaza o izbornim krađama i politčkoj korupciji kojima diktator i njegov režim protivustavno i protivzakonito formira nelegitmne organe vlasti, svima u Crnoj Gori, ali i u međunarodnoj zajednici mora postati jasno, da se samo kroz dnevnu kontrolu mehanizama izvršne vlasti, kroz prelaznu Vladu mogu obezbijediti neopohodni uslovi za fer izbore", navodi se u saopštenju DF.

Iz ovog političkog saveza su dodali da cijene, da bi odgovor opozicije trebao biti snažan i jedinstven.

"Posebno poslije terora policije nad mirnim demonstrantima 24.oktobra i poliičkog progona koji dikator vrši nad liderima DF i svim neistomisljenicima, koji se iz dana u dan pojačava. Predstavnici DF su ocjenili da su pregovori koje je zakazao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, već prvog dana doživjeli fijasko, jer je diktator odmah odbio suštinski zahtjev opozicije za formiranje prelazne Vlade i time nastavak pregovora učinio besmislenim i štetnim za razvoj demokratskih procesa u Crnoj Gori", piše u saopštenju DF.

Oni su rekli i da je stanje u zemlji veoma kompleksno i opterećeno dubokom političkom, ekonomskom, bezjedndosnom krizom i sve dubljim jazom izmedju opozicije i naroda , s jedne strane, i korumpiranog režima, s druge strane.

"DF se snažno zalaže da se ova kriza rješava političkim sredstvima uz postizanje minimuma nacionalnog konzensusa o održavanju fer i demokratskih izbora , koje bi organizovala prelazna Vlada sastavljena od svih parlamentarnih subjekata. Neprihvatanje prelazne Vlade i uporno insistiranje na zadržavanju mehanizama izornih krađa, ne može biti doprinos izlasku iz krize i povratku povjerenja u izborni sistem. Odgovornost za takvu nerazumnu politiku , odbijanja suštinskog dijaloga, snosi isključivo režim i opozicija ne bi smjela da bude dio dekora za još jednu izbornu krađu. Za DF su prihvatljivi pregovori o sastavu i mandatu prelazne Vlade i naši predstavnici ce u njima učestvovati, kada se za to stvore neophodne političke pretpostavke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: