Kosovo: Opozicija traži referendum o sporazumu sa Crnom Gorom

Američki državni sekretar Džon Keri prošle nedjelje poručio je da SAD podržavaju sporazume, kao i da su oni ključan korak za integracije Kosova
22 komentar(a)
Granica rna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
Granica rna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.12.2015. 19:33h

Predstavnici kosovske opozicije tražili su od predsjednice Kosova Atifete Jahijaga da raspiše referendum o sporazumima o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Kako je prenijela “Koha ditore” lideri Asocijacije za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, pokreta “Samoporedjeljenje” Visar Imeri i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj tražili su od predsjednice poništenje sporazuma.

“Na osnovu peticije koju je potpisalo 205 hiljada građana Kosova tražimo da poništite sporazume sa Beogradom i Podgoricom. Zahtijevamo i da se iz protvora puste poslanici i aktivisti opozicije. Ukoliko nijeste u mogućnosti da poništite sporazume, tražimo da se raspiše referendum na kome bi se o njima izjašnjavali građani ili da se raspišu vanredni izbori”, navodi se u pismu lidera opozicije.

Opozicione partije protive se sporazumu o Asocijaciji srpskih opština, kao i demarkaciji sa Crnom Gorom, navodeći da je Kosovu oduzet dio teritorije. Prvenstveno zbog zajednice srpskih opština opozicija blokira rad Skupštine Kosova, bacajući suzavac na sjednicama i zahtijevajući poništavanje sporazuma sa Beogradom i Podgoriocom.

Američki državni sekretar Džon Keri prošle nedjelje poručio je da SAD podržavaju sporazume, kao i da su oni ključan korak za integracije Kosova.

Bonus video: