Pitali Nrekića oko Svača i albanskih zastavica

Nrekić je kazao da je Ulcinj prepoznat kao multikulturalno okruženje i po raznovrsnost ne samo u Crnoj Gori, već i šire i da su međunarodni odnosi tradicionalno dobri
68 pregleda 1 komentar(a)
Svač, Foto: Savo Prelević
Svač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2018. 15:36h

Delegacija Savjeta Evrope- savjetodavnog odbora za okvirnu konvenciju i zaštitu nacionalnih manjina na čelu sa Laurom Mariom Craciunean Tatu, boravila je danas u Ulcinju gdje je sa predjednikom Opštine Ljorom Nrekićem i njegovim saradnicima razgovrala o položaju romskih porodica ali i tražila pojašnjenje oko incidenta prilikom liturgije Srpske pravoslavne crkve u Svaču i kažnjavanja lica zbpg isticanja albanskih zastavica.

"Gosti je interesovalo ostvarivanje manjinskih prava u opštini i izazovi sa kojima se suočavaju. Pokazali su interesovanje o nacionalnom sastavu zaposlenih u Opštini, za konsultacije o imenovanju direktora škola, za znanje dvojezičnosti među mladima... Takođe, posebna pažnja posvećena je položaju romskih porodica u Bjeloj Gori, obrazovanju romske djece, ali i pojašnjenjima o održanoj liturgiji Srpske pravoslavne crkve u Svaču te o kažnjavanju osobe zbog isticanje albanske zastave na vozilu na Dan praznika nacionalne zastave", piše u saopštenju iz Nrekićevog kabineta.

Nrekić je kazao da je Ulcinj prepoznat kao multikulturalno okruženje i po raznovrsnost ne samo u Crnoj Gori, već i šire i da su međunarodni odnosi tradicionalno dobri.

Goste je upoznao sa finansijskim poteškoćama sa kojim se suočava Opština i mjerama koje su preduzete za prevazilaženje te situacije. Naglasio je da je poštovanje prava manjina pitanje kome izvršna vlast pridaje posebnu pažnju i naveo da Opština podržava svaku inicijativu ili projekat sa njihove strane.

Osudio je posebne akte kršenja manjinskih prava.

Bonus video: