SNP: Skupština da usvoji poseban zakon o referendumu o ulasku Crne Gore u NATO

"SNP, svjesna odgovornosti trenutka i potrebe da se na demokratski način riješi situacija u kojoj se Crna Gora nalazi nakon pozivnice za punopravno članstvo u NATO vojni savez, predlaže da se to pitanje riješi na slobodnom i demokratskom referendumu", rekao je Milić agenciji MINA
68 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2015. 14:18h

Socijalistička narodna partija (SNP) predložiće Skupštini Crne Gore da usvoji poseban zakon o referendumu o ulasku Crne Gore u NATO, kazao je lider te stranke, Srđan Milić.

"SNP, svjesna odgovornosti trenutka i potrebe da se na demokratski način riješi situacija u kojoj se Crna Gora nalazi nakon pozivnice za punopravno članstvo u NATO vojni savez, predlaže da se to pitanje riješi na slobodnom i demokratskom referendumu", rekao je Milić agenciji MINA.

Kako je kazao, SNP će kao sredstvo za ostvarenje tog cilja predložiti Skupštini da usvoji poseban zakon o referendumu.

Milić smatra da se pred Crnom Gorom postavlja pitanje prenošenja dijela suvereniteta na Sjevernoatlanski pakt, čime se to, naveo je, može smatrati i ustavnom kategorijom - konkretno Član 2 Ustava.

"Koristim priliku da podsjetim sve u Crnoj Gori da je najvišim pravnim aktom u Članu 157 jasno definisano da svako pitanje promjene obima suvereniteta podliježe državnom referendumu, gdje za validnost promjene treba da glasa najmanje tri petine od ukupnog broja glasača u biračkom spisku", kazao je on.

S druge strane, dodao je Milić, praksa u državama razvijene demokratije pretpostavlja da je za validnost državnog referenduma o pristupanju u punopravno članstvo u NATO vojni savez neophodno obezbijediti većinu od 50 odsto plus jedan od ukupno upisanih birača.

"Takođe, naglašavam da su ministri spoljnih poslova država članica Sjevernoatlanskog pakta u svojoj izjavi nakon upućivanja pozivnice za punopravno članstvo insistirali da Crna Gora u narednom periodu mora obezbijediti jačanje javne podrške", kazao je on.

Prema riječima Milića, sa zakonski jasno definisanom i nespornom većinom, rezultat fer i demokratskog referenduma, koji bi bio održan istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim izborima, bio bi obavezujući za sve u Crnoj Gori.

Bonus video: