Ulcinj: Forca nudi DPS-u da upravlja skupštinom

Lider Force nije želio DPS-u da ustupi mjesto gradonačelnika Ulcinja
61 pregleda 4 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2015. 06:31h

Forca ne želi da Demokratskoj partiji socijalista (DPS) prepusti mjesto predsjednika Opštine Ulcinj, ali je otvorena za sve druge opcije prekompozicije vlasti u toj opštini, saznaju “Vijesti”.

Predstavnici Force i DPS-a na jučerašnjim razgovorima nijesu uspjeli da se dogovore o promjeni vlasti u Ulcinju, dok se danas očekuju razgovori čelnika DPS-a sa aktuelnim gradonačelnikom Ulcinja Fatmirom Đekom.

Na jučerašnjim razgovorima učestvovali su potpredsjenik Vlade Duško Marković i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, kao i predsjednik Force Nazif Cungu i njegovi potpredsjednici Džaudet Cakuli i Genci Nimanbegu.

Prema tvrdnjama jednog od učesnika sastanka, Forca je predstavnicima DPS-a ponudila mjesto predsjednika SO, navodeći da promjena vlasti u Ulcinju ne izazove turbulencije u njihovom biračkom tijelu i dijaspori koja insistira na zajedničkom djelovanju albanskih partija.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su se čelnici partija složili da personalni sastav lokalne uprave mora biti biran "isključivo na osnovu profesionalnih performansi".

Lokalna vlast u Ulcinju, koju čine Forca, koalicija okupljena oko Đekine Demokratske partije i dva nezavisna odbornika, ne funkcioniše više od pola godine. Nesuglasice su kulminirale zbog Đekine odluke da usvoje odluku o arhitektonsko-urbanističkom projektu za Pristan, kojim je planirana gradnja lifta na Starom gradu, zbog čega je Forca najavila inicijativu za njegovu smjenu.

S druge strane, Đeka je kazao da koalicija sa Forcom više ne postoji jer su u dva navrata bezuspješno pokušali da ga smijene. Nakon toga čelnici obje partije počeli su pregovore sa DPS-om, kako bi uz Demokratsku uniju Albanaca formirali novu vlast. Đeka je kazao da na neće uslovljavati DPS.

"Nećemo uslovljavati nikoga. Fotelje nam nijesu važne već građani. Više od 80 predloga odluka izvršne vlasti čeka na usvajanje u lokalnom parlamentu", kazao je Đeka.

Bonus video: