NATO pozivnica stvorila novu političku situaciju

“Odnos prema interesu i potrebi da naša zemlja bude članica NATO biće i osnovica za političku komunikaciju i saradnju svih političkih subjekata u našoj zemlji"
3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2015. 13:30h

Pozivnica za NATO stvorila je novu političku situaciju u Crnoj Gori, smatraju u Crnogorskoj demokratskoj uniji (Cdu), navodeći da će odnos prema tom pitanju biti i osnovica za političku komunikaciju i saradnju svih političkih subjekata.

Potredsjednik Cdu, Neven Staničić, kazao je da je dobijanje pozivnice za NATO označilo ostvarivanje jednog od temeljnih ciljeva te stranke.

“Pozivnica je stvorila novu političku situaciju u Crnoj Gori, iako to mnogi još uvijek nijesu shvatili. Na političkoj sceni imamo uporne zahtjeve za stvaranjem prelazne vlade, koji računaju s tim da će se vladajuća koalicija samovoljno odreći vlasti”, kaže se u saopštenju Staničića.

On je podsjetio da su aktuelni razgovori na teme iz nadležnosti parlamenta.

“Pri čemu tamo, s jedne strane, učestvuju lideri stranaka koji nikad nijesu učestvovali na izborima i političari koji su na čelu neregistrovanih udruženja građana - jer su i jedni i drugi sada bliski onom ko saziva te sjednike, dok, s druge strane, nijesu pozvani oni koji imaju poslanike u Skupštini, ali nijesu po ukusu pomenutog predsjedavajućeg”, rekao je Staničić.

Prema njegovim riječima, to je nekorektna i nedemokratska praksa, koja ne može biti dugog vijeka.

“Cdu ističe da će odnos prema interesu i potrebi da naša zemlja bude članica NATO biti i osnovica za političku komunikaciju i saradnju svih političkih subjekata u našoj zemlji.Kao što smo istakli u našoj Političkoj izjavi, koju je Glavni odbor Cdu usvojio u junu ove godine, politički kompromis je osnovna potreba politike u Crnoj Gori”, kazao je Staničić.

On je ukazao da je danas posebno potrebno međusobno razumijevanje i saradnja političkih subjekata koji prepoznaju Crnu Goru kao svoju jedinu domovinu i koji su spremni da čuvaju i brane njenu nezavisnost i da unapređuju crnogorske demokratske i građanske vrijednosti.

Staničić je dodao da je Crnoj Gori potrebna saglasnost o promjenama koje će unapređivati naše demokratske institucije.

“Zato se Cdu zalaže za stvaranje široke koalicije crnogorskih građanskih i demokratskih snaga, kojima će, uz stav da Crna Gora treba da bude članica Alijanse, jedan od prioriteta biti uspostavljanje efikasnog i održivog ekonomskog sistema, koji će njenim građanima pružiti sigurnost i prosperitet, kao i očuvanje i unapređenje Crne Gore, kao zajednice ravnopravnih građana i naroda”, naveo je on.

Staničić je rekoa da je Cdu spreman za samostalni nastup u tivatskoj opštini.

“Ali smo zainteresovani i otvoreni za saradnju i zajednički nastup sa partijama, organizacijama i pojedincima sa kojima dijelimo stavove u pogledu potrebe, interesa i prioriteta u crnogorskoj politici, ekonomiji, obrazovanju i kulturi”, zaključio je on.

Bonus video: