SNP: O pristupanju u NATO treba da na referendumu odluče građani

U SNP smatraju da aktuelni saziv crnogorskog parlamenta ne odražava stvarni odnos građana Crne Gore prema članstvu u Sjevernoatlanski pakt
62 pregleda 22 komentar(a)
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Ažurirano: 06.12.2015. 14:41h

O eventualnom pristupanju u NATO treba da odluče građani na fer i slobodnom referendumu, jer se radi o odluci koja će bitno uticati na živote svakog pojedinca u našoj državi, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

U saopštenju koji potpisuje portparolka Slađana Kaluđerović, navodi se da je više razloga zbog čega je potreban referendum o punopravnom članstvu u Sjevernoatlanski vojni savez.

"Učlanjenje u NATO pakt je strateška odluka i tim činom svaka država, posebno mala poput Crne Gore, u značajnoj mjeri određuje svoju budućnost. Ulazak u Sjevernoatlantski savez otvara pitanja: koliko novca ćemo izdvajati za vojsku, gdje će i za čije interese naši vojnici ratovati, kao i na koji način će se promijeniti sigurnost života u Crnoj Gori", navodi Kaluđerović.

U saopštenju SNP-a se dodaje da većina građana Crne Gore želi da neposredno odluči o ulasku u NATO vojni savez, "a ignorisanje tako jasno izražene narodne volje bio bi nedemokratski čin".

U SNP smatraju da aktuelni saziv crnogorskog parlamenta ne odražava stvarni odnos građana Crne Gore prema članstvu u Sjevernoatlanski pakt.

"Jasno je da poslanici koji sjede u Skupštini Crne Gore ne predstavljaju mišljenje naroda po tom pitanju", dodaje Kaluđerović.

Eventualnim ulaskom u NATO bez referenduma, kako se navodi u saopštenju, crnogorski parlament bi poslao negativnu poruku kako građanima Crne Gore, tako i međunarodnoj zajednici, a to je da nema povjerenje u građane svoje zemlje da mogu donijeti pravu odluku, odnosno da se stavovi naroda uvažavaju samo ukoliko se poklapaju sa političkim interesima stranaka vladajuće koalicije.

"Održavanje referenduma bio bi demokratski iskorak za Crnu Goru, jer je to prilika da građani na neposredan način iznesu svoje mišljenje o bitnim političkim pitanjima. U Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu nije bilo referenduma, a svjedoci smo da se u zemljama u regionu narod neposredno pita za mnogo manje važna pitanja. Održavanje referenduma bila bi jedinstvena mogućnost svim građanima Crne Gore da pokažu da žele da odlučuju, odnosno da im je stalo do toga šta se događa u njihovoj zemlji i kakve se odluke donose. Da žele da se njihov glas čuje", kazala je Kaluđerović.

Referendum je, kako dodaje, potreban, jer istraživanja javnog mnjenja o NATO nijesu relevantna.

"Ankete koje plasira vlast, u čiju vjerodostojnost postoji dosta razloga za sumnju, nikako ne smiju da zamijene građane u procesima odlučivanja. Takođe, potpuno je jasno da u Crnoj Gori nema većine za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez, što pokazuje i zvaničan stav zemalja članica NATO-a koje su pozvale Crnu Goru da radi na „jačanju javne podrške“ za ulazak u taj vojni pakt", rekla je Kaluđerović.

U SNP smatraju da bi raspisivanje referenduma otvorilo prostor za otvorenu debatu u javnosti, koje sada nema, o tome kolika je finansijska cijena ulaska i neulaska u NATO, kakve su političke i vojne obaveze koje se eventualnim ulaskom preuzimaju, te koje su prednosti i mane članstva u Sjevernoatlanskom paktu.

"Eventualni ulazak Crne Gore u NATO, bez održanog referenduma, samo bi dodatno podijelio građane Crne Gore, jer bi mnogi taj čin doživjeli kao nametnut od strane aktuelne nelegitimne vladajuće koalicije, što bi rezultiralo napetostima i podjelama koje bi vodile destabilizaciji Crne Gore u dužem vremenskom periodu, što nikome nije u interesu", stoji u saopštenju SNP-a.

Bonus video: